Мака е растение от семейство Кръстоцветни, произлизащо от земите на перуанските Анди.

 

Известно още като мака-мака, майно и аяк чичира, то наподобява жълтеникава на цвят репичка. Консумират се само корените му.


 

Растението има богата история, първите писмени документи за която се срещат при инките. Там се разказва как войните задължително го приемали за прилив на сили преди да влязат в битка.

 

Както и други суперхрани, дълго време то е било използвано като валута и вземано вместо данък от населението, отглеждащо тази култура.

 

Мака съдържа богат набор от полезни вещества и минерали като калций, фосфор, калий, магнезий, натрий, желязо, мед, йод, селен и други. В него се намират още липиди, нутриенти, аминокиселини и мастни киселини.

 

Наричат мака „природната алтернатива на виаграта“ и „перуанския Дон Жуан“ заради благотворния му ефект върху мъжката потентност.

 

Редица изследвания показват, че растението повишава либидото, без да влияе на хормоните и да има странични ефекти върху половата система.

 

След консумацията му се подобряват и оплодителните способности, като се повишава и качеството на спермата.

NEWS_MORE_BOX

 

Мака се слави и с други чудодейни за организма ефекта, свързани с цялостното подобряване функциите на ендокринната система и антидепресантните му свойства.

 

Според изследванията то подобрява и способността за концентрация и запаметяване, тонизира целия организъм и повишава енергията и издръжливостта у човека.

 

Мака може да помогне при проблеми, свързани със застаряването, остеопороза или анемия.

 

Регулира и хормоналните нарушения при жените, като нормализира менструацията, облекчава болките преди цикъл, както и симптомите на менопаузата.

 

Растението навлиза на Стария континент сравнително късно, но едва през последните години е достъпно за масова употреба.

 

Има няколко начина за приемане на мака, но у нас растението се среща изключително в прахообразна форма.

 

По тази начин то се обработва от организма по-лесно. Може да се добавя към сокове, мюсли, кисело мляко и плодови салати.