Лененото масло и неговите лечебни, и имуностимулиращи свойства са познати още от дълбока древност.
 


Лененото семе, от което се добива маслото  е едногодишно тревисто растение, отглеждано предимно като влакнодайна култура.


За лененото масло се говори като за една от най-древните хранителни добавки, именно поради високото му съдържани на незаменими мастни киселини, които човешкото тяло може да си набави единствено чрез храната.
 


Лененото масло съдържа почти такова  количество мастни киселини, каквото и рибното, на което се дължи и специфичната му миризма, която е показател, че няма други примеси.


Освен богато на омега -3 (60%), омега-6 (20%), омега-9 (10%) и други ненаситени мастни киселини (10%), лененото семе съдържа  около 30% белтъчини и 15% въглехидрати, и е богато на витамини А и  Е.


Маслото  съдържа и голям процент 
витамин F (46%), който също не се синтезира в организма,  калий, магнезий, цинк, протеини и други биологично активни вещества, необходими за здравословното хранене.


Лененото семе се счита за основен източник на фибри. Те създават усещане за ситост и подобряват функцията на храносмилателната и отделителната система.


Този вид растително масло е придобил широка популярност в народната медицина и се е използвало както за общо укрепване на организма, така и за лечение на глисти, стомашни язви, гастрит и т.н.


Лененото масло се смята за подходяща хранителна добавка при  профилактиката на сърдечни и сърдечносъдови заболявания.


Някои съвременните изследвания показват, че употребата на ленено масло може да намали риска от инсулт с до 37%, а само една лъжица от него може да намали с 10 единици кръвното налягане при хипертониците.


Доказана е е ефективността му за намаляване на артериалното налягане, понижава риска от развитие на рак на гърдата и правото черво, понижава честотата на диабетната невропатия, укрепва нервната система и подобрява работата на бъбреците. То способства за повишаването на остротата на зрението и за лечението на астма.


Смята се, че лененото масло облекчава и протичането на пременструалния синдром и периода на менопаузата при жените. Омега- 3 мастни киселини са важни и за бременните жени, тъй като те преминават през плацентата и осигуряват пълноценно развитие на централната нервна система на плода.


Все по-често лененото масло намира приложение и в козметиката, тъй като доказано подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите.


Лененото масло е важна част от здравословния хранителен режим, особено при вегетарианците или хора спазващи строги диети. Този вид растително масло дава възможност, хората, които не консумират никакви животински продукти, да си набавят незаменими  мастни киселини. Редица проучвания показват, че лененото масло въздейства върху метаболизма и подпомага процеса на отслабване.


Препоръчителната дневна доза, зависи от индивидуалните нужди на организма и варира между 1 и 3 лъжици.
Въпреки че няма странични ефекти и противопоказания, лененото масло не се препоръчва при пациенти с някои кожни болести, а лененото семе се счита за неподходящо при остри чревни заболявания и стесняване на хранопровода или входа на стомаха.


Лененото масло може да се приема в чист вид, но може и да се смесва с мед или натурални плодови сокове.
Повече за лененото семе и ползата му за превенция на остеопорозата, можете да видите тук.