Коренът от мака е адаптоген и принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци, което включва броколи и зеле. Благодарение на неговите уникални свойства, коренът от мака се смята за една от суперхраните. 
 
Коренът обикновено може да се намери под формата на прах и предлага ползи по отношение на хормоналния баланс, нивата на енергия в организма, цялостно подобрява и здравословно състояние. 
 
Коренът от мака не само е естествен източник на ценни вещества, но употребата му като безопасна суперхрана, консумирана с лечебна цел, има и дълга история. 
 
Ползите от консумацията му включват подпомагане на плодовитостта сред жените и мъжете, както и хормоналния баланс. Той подобрява функцията на имунната система и повишава нивата на енергията в организма, издръжливостта, от полза е за сексуалната функция, паметта и концентрацията
 
Коренът от мака се счита за адаптоген. Това са определени растения, билки и натурални съставки, които помагат на организма по естествен начин да се приспособи към стресорите, каквито са натовареният график, трудности в работата или заболяване. Друг любопитен факт за корена от мака е, че в миналото е считан за мощен афродизиак.
NEWS_MORE_BOX
 
Коренът от мака се състои от приблизително 18% протеин, 70% въглехидрати, 5% мазнини и 8,5% фибри, включително и въглехидрати. Той е богат източник на важни хранителни вещества, сред които над 20 аминокиселини, в това число и есенциални. 
 
В корена от мака могат да се открият още витамините B1, B2, C и E, а също и минерали като калций, калий, магнезий, мед, цинк, фосфор, селен, сяра, натрий, желязо. Коренът от мака е и богат източник на фитонутриенти
 
Тъй като помага за повишаване на енергията и издръжливостта, много хора го консумират преди физически упражнения