Екземата е кожно раздразнение, често срещано както при деца, така и при възрастни хора. До момента няма лечение, което да лекува състоянието напълно, но има много продукти, предимно за локално приложение, които успокояват кожата и намаляват дискомфорта.

 

Дерматолозите предписват предимно емолиентни кремове, които възстановяват бариерната функция на кожата и локални кортикостероиди, които имат мощен противовъзпалителен ефект. Те намаляват сърбежа, раздразнението и зачервяването по кожата. Но този вид лечение не е ефективно при всички пациенти.


 

В лечението на екземи се използват и натурални продукти. Един такъв е кокосовото масло. За него има данни, че намалява сърбежа и дискомфорта при екземи. Кокосовото масло съдържа мастни киселини, които поддържат кожата хидратирана. Това е изключително важно при екзема, при която кожата е силно дехидратирана.

 

Рандомизирани клинични проучвания изследват ефекта при нанасяне на сурово кокосово масло върху кожа на дете. Резултатите показват, че използването на маслото в продължение на 8 седмици подобрява симптомите на екзема по-добре отколкото нанасянето на минерално олио.


За кокосовото олио се смята, че подобрява състоянието на кожата по много начини. Има данни, че този натурален продукт проявява антимикотичен и антимикробен ефект. За това кокосовото масло се предлага като едно от най-добрите лечения на акне.

 

То е богат източник на антиоксиданти, което го прави подходяща съставка на кремовете против стареене. А активните му хидратиращи свойства се използват при кремовете за суха кожа.


При хората с прекомерно омазняване на лицето е немислимо да се нанасят масла. Повечето използват продукти, които потискат омазняването. В много случаи се получава обратният ефект. Кожата започва да синтезира повече себум, за да компенсира липсата му на повърхността на кожата. Кокосовото масло може да ребалансира този процес и да регулира секрецията на себум и всички произтичащи от това проблеми за кожата.

 

Нанасянето на много продукти по лицето може да запуши порите. Редовното почистване на кожата с продукт, който съдържа кокосово масло дава отлични резултати. Порите са почистени, а кожата е здрава. В случаите, когато кожата не може да поеме хидратиращия крем, това е знак да го смените, а кокосовото масло е чудесен хидратант.