Кокосови палми се откриват в над 90 тропически страни по света, покривайки огромни териотирии. Това позволява био продуктите, добивани от кокосови орехи, да стават все по-популярни и достъпни. Сред тях освен вкусните стърготини се открояват още 2 продукта – кокосовото мляко и кокосовата вода. Въпреки че се добиват от една и съща суровина, добре е да се знае, че това са различни по състав продукти.

 

Кокосовият орех е източник на редица полезни за здравето съставки, които обаче се откриват в различна концентрация в млякото и водата, извлечени от него. Това обуслява и съответните разлики в биоактивния потенциал на двата продукта. Те се прилагат все по-широко както като хранително средство, така и като активни съставки в козметичната промишленост.


Кокосова вода – същност и ползи

 

Кокосовата вода представлява естественото течно съдържание на кокосовия орех в най-чистия му и непреработен вид. Тя се ползва като енергизираща и ободряваща напитка с високо съдържание на калций, магнезий, манган и калий.

 

Редовната консумация на кокосова вода се асоциира с конкретни здравни ползи като:

  • Антиоксидантна защита – оказва благоприятен ефект за забавяне процесите на стареене на кожата и за превенция на някои хронични заболявания, провокирани от високите нива на свободни радикали в организма;
  • Комплексно хидратиране на кожата – козметичните продукти, съдържащи кокосова вода, са известни с много благоприятното си действие за поддържане нормалната влажност на кожата;
  • Регулиране на кръвната захар – високите нива на магнезий в кокосовата вода подпомагат поддържането на нормална кръвна захар. Редовното й консумиране може да забави прогресията на диабета;
  • Превенция на усложненията при високо кръвно налягане – богатото съдържание на калий в кокосовата вода оказва много позитивен ефект върху регулацията на кръвното налягане и може да допълни здравословния хранителен режим на хората с хипертония;

Кокосово мляко – същност и ползи

 

С популяризирането на био продуктите и веган храните кокосовото мляко става все по-достъпен продукт. То предлага много подходяща алтернатива за хората, които имат непоносимост към лактоза или са алергични към млечни продукти.

 

Кокосовото мляко е комбинация от водата на кокосовите орехи и тяхната фино смляна месеста част. Комбинираният състав допълва полезните свойства и така кокосовото мляко се асоциира с няколко допълнителни здравни ползи:

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Регулиране на холестерола и триглицеридите – консумацията на кокосово мляко помага за намаляване нивата на лошия холестерол и триглицеридите и повишаване нивата на т.нар. добър холестерол. Благоприятният ефект се обяснява с балансираното съдържание на наситени и ненаситени мастни киселини в него;
  • Подпомагане на отслабването – съставките на кокосовото масло се усвояват бързо, носейки жизнен тонус, енергия и най-важното – ситост. В дългосрочен план тези ефекти допринасят за успешно регулиране на теглото и справяне със затлъстяването;
  • Овладяване на възпалителните процеси – кокосовото масло е богато на лауринова киселина и антиоксиданти, които подпомагат справянето с хроничните възпалителни реакции – вътрешни или кожни;

 

Като допълнение към хранителния режим или към козметичните грижи, и кокосовата вода, и кокосовото мляко носят своите специфични ползи, превръщащи ги в част от най-популярните днес био продукти.