Някои видове брашна са по-здравословни от други. Традиционните бели и универсални брашна се произвеждат от пшеница, но при обработката ѝ триците и зародишите, в които се съдържат по-голямата част от фибрите и хранителните вещества, се премахват.
По тази причина много хора търсят алтернатива на пшеничното брашно, която да е по-здравословна, а понякога и безглутенова. Такива са брашната от ядки и естествено безглутенови зърна, просо, киноа, елда, бадеми и дори кокос. Всяко от тях има уникален вкус и хранителен профил.
Кокосово брашно
Кокосовото брашно е безглутеново. Получава се чрез смилане на изсушен кокос в мек, фин прах. То е по-калорично от традиционните брашна на зърнена основа и е добър източник на протеини, мазнини, фибри и минерали като желязо и калий. Кокосовото брашно е богато и на антиоксиданти. Неговият леко сладък привкус върви най-добре в сладки печива като торти, бисквити и мъфини.
Заради прахообразната си текстура кокосовото брашно абсорбира много течност, което може да изсуши някои печива. Тъй като се нуждае от повече течност от другите брашна, добавете 1 яйце на 1/4 чаша (32 грама) кокосово брашно в печивата.
В 1/2 чаша (64 грама) кокосово брашно се съдържат:
Калории: 210
Протеин: 8,5 грама
Мазнини: 13 грама
Въглехидрати: 34 грама
Фибри: 25 грама
Желязо: 22% от дневната стойност
Калий: 18% от дневната стойност
Бадемово брашно
Бадемовото брашно се получава чрез смилане на бланширани бадеми на фин прах. То също е безглутеново и е добър източник на протеини, ненаситени мазнини, магнезий и витамин Е. Ядковият му вкус подхожда както на сладки печива, като бисквити, мъфини и торти, така и на солени ястия, включително при направата на домашна паста и кюфтета.
В 1/2 чаша (56 грама) бадемово брашно се съдържат:
Калории: 340
Протеин: 12 грама
Мазнини: 30 грама
Въглехидрати: 12 грама
Фибри: 4 грама
Калций: 5% от дневната стойност
Желязо: 6% от дневната стойност
Калий: 8% от дневната стойност
Магнезий: 65% от дневната стойност
Витамин Е: 100% от дневната стойност
Брашно от елда
Брашното от елда е много богато на фибри и протеини. Прави се от смляна елда, която не съдържа глутен. Чудесно допълнение е към рецепти за палачинки, хляб, използва се и за направа на брашнени трохи за ястия с месо.
Има характерен земен привкус и се използва за приготвянето на традиционната японска юфка. То е добър източник и на микроелементи като манган, магнезий, мед, желязо и фосфор. Изследвания показват, че това брашно може да намали кръвната захар при хора с диабет и да подобри здравето на сърцето.
В 1/2 чаша (60 грама) брашно от елда се съдържат:
Калории: 200
Протеин: 4 грама
Мазнини: 2 грама
Въглехидрати: 44 грама
Фибри: 6 грама
Желязо: 17% от дневната стойност
Манган: 34% от дневната стойност
Магнезий: 33% от дневната стойност
Мед: 73% от дневната стойност
Фосфор: 17% от дневната стойност
Когато експериментирате с различни брашна, потърсете най-подходящите рецепти и не забравяйте, че съотношенията им спрямо традиционното пшенично брашно не са взаимозаменяеми.
Източник:
https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-flour
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/359354/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/553156/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/375652/nutrients