Някои видове брашна са по-здравословни от други. Традиционните бели и универсални брашна се произвеждат от пшеница, но при обработката ѝ триците и зародишите, в които се съдържат по-голямата част от фибрите и хранителните вещества, се премахват.

 

По тази причина много хора търсят алтернатива на пшеничното брашно, която да е по-здравословна, а понякога и безглутенова. Такива са брашната от ядки и естествено безглутенови зърна, просо, киноа, елда, бадеми и дори кокос. Всяко от тях има уникален вкус и хранителен профил.


 

Кокосово брашно

 

Кокосовото брашно е безглутеново. Получава се чрез смилане на изсушен кокос в мек, фин прах. То е по-калорично от традиционните брашна на зърнена основа и е добър източник на протеини, мазнини, фибри и минерали като желязо и калий. Кокосовото брашно е богато и на антиоксиданти. Неговият леко сладък привкус върви най-добре в сладки печива като торти, бисквити и мъфини.

 

Заради прахообразната си текстура кокосовото брашно абсорбира много течност, което може да изсуши някои печива. Тъй като се нуждае от повече течност от другите брашна, добавете 1 яйце на 1/4 чаша (32 грама) кокосово брашно в печивата.

 

В 1/2 чаша (64 грама) кокосово брашно се съдържат:

 

Калории: 210

Протеин: 8,5 грама

Мазнини: 13 грама

Въглехидрати: 34 грама

Фибри: 25 грама

Желязо: 22% от дневната стойност

Калий: 18% от дневната стойност

 

Бадемово брашно

 

Бадемовото брашно се получава чрез смилане на бланширани бадеми на фин прах. То също е безглутеново и е добър източник на протеини, ненаситени мазнини, магнезий и витамин Е. Ядковият му вкус подхожда както на сладки печива, като бисквити, мъфини и торти, така и на солени ястия, включително при направата на домашна паста и кюфтета.

 

В 1/2 чаша (56 грама) бадемово брашно се съдържат:

 

Калории: 340

Протеин: 12 грама

Мазнини: 30 грама

Въглехидрати: 12 грама

Фибри: 4 грама

Калций: 5% от дневната стойност

Желязо: 6% от дневната стойност

Калий: 8% от дневната стойност

Магнезий: 65% от дневната стойност

Витамин Е: 100% от дневната стойност

 

Брашно от елда

 

Брашното от елда е много богато на фибри и протеини. Прави се от смляна елда, която не съдържа глутен. Чудесно допълнение е към рецепти за палачинки, хляб, използва се и за направа на брашнени трохи за ястия с месо.

 

Има характерен земен привкус и се използва за приготвянето на традиционната японска юфка. То е добър източник и на микроелементи като манган, магнезий, мед, желязо и фосфор. Изследвания показват, че това брашно може да намали кръвната захар при хора с диабет и да подобри здравето на сърцето.

 

В 1/2 чаша (60 грама) брашно от елда се съдържат:

 

Калории: 200

Протеин: 4 грама

Мазнини: 2 грама

Въглехидрати: 44 грама

Фибри: 6 грама

Желязо: 17% от дневната стойност

Манган: 34% от дневната стойност

Магнезий: 33% от дневната стойност

Мед: 73% от дневната стойност

Фосфор: 17% от дневната стойност

 

Когато експериментирате с различни брашна, потърсете най-подходящите рецепти и не забравяйте, че съотношенията им спрямо традиционното пшенично брашно не са взаимозаменяеми.

 

Източник:

https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-flour

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/359354/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/553156/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/375652/nutrients