Наред с противовирусните препарати за облекчаване на дискомфорта при херпес на устата може да се ползват и редица алтернативни природни продукти.

 

Сред тях са и етеричните масла. Много проучвания доказват ефективността на някои от тях както за моментно облекчаване проявите на херпеса, така и за удължаване периода на ремисия.


 

Масло от лавандула
Проучванията показват, че лавандуловото масло помага за облекчаване на болката, провокирана от херпеса и за намаляване на раздразнението и възпалението на кожата. Не са документирани случаи на алергични реакции или непоносимост към него, но за избягване на всякаква опасност, добре е в началото херпесът да се третира с много малко количество от маслото.

 

Масло от мента
Проучванията показват, че ментовото масло потиска жизнеността на херпесните вируси и от двата типа – тип 1 и тип 2. Макар да не ги убива, ефектът върху тях е достатъчен за облекчаване моментните кожни оплаквания. Маслото от мента може да се ползва и профилактично за разреждане появите на херпес като се включи в състава на различни домашно приготвени мехлеми за устни.

 

Масло от евкалипт
То има силно изразено противовъзпалително действие. Проучванията показват, че може да се ползва успешно за ускоряване зарастването на раничките по устните, съпътстващи изявите на херпеса. Трябва да се има предвид, че евкалиптът често действа като алерген и може да отключи кожни алергични реакции, ако маслото се ползва в по-големи количества и не е тествано за безопасност.

 

Масло от лайка
Има данни, че то успешно блокира навлизането на вирусните частици в здрави кожни клетки и спира разпространението на инфекцията. Това помага на имунните компоненти бързо да неутрализират единичните заразени клетки и развитието на херпесно образувание да се спре в максимално ранен етап. Този потенциал на био маслото от лайка може да се използва за разработване на алтернативни препарати за третиране на херпеси, провокирани от резистентни на стандартните лекарства вирусни щамове.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Биоактивните вещества в състава на етеричните масла нямат пряко противовирусно действие, но ефектът им върху кожата е достатъчно позитивен за облекчаване изявите на херпеса. Това може да бъде от полза на всеки, който търси алтернатива на медицинските средства за лечение на кожния проблем.

 

Сериозно предимство на био маслата пред противовирусните продукти при лечение на херпес на устата е липсата на странични ефекти от употребата им, когато се ползват внимателно и според инструкциите.

 

Прилагането на био маслата трябва да става външно, локално върху засегнатата част на устната. За да се избегне рискът от допълнително раздразняване на кожата, добре е концентрираните био масла да се смесват с по-неутрални масла като кокосово или бадемово.