Покълването на зърна от леща силно увеличава витаминовата им концентрация, споделя Дейвид Фанкхаузер, диетолог от Cleveland Claremont College. Свежите кълнове са отлична добавка към сандвичи, супи, яхнии и салати.
 
Кълновете съдържат пренебрежително количество калории и нулево количество мазнини. 30 грама от тях съдържат около 80 калории, което ги прави отличен избор за хора, отделящи специално внимание на теглото си.
 
Същото количество съдържа 77 мг фолиева киселина, витамин от В групата, който е важен за метаболизма на желязото и помага в изграждането на нови клетки. Налични са и близо 250 мг калий, необходим за функциите на мускулите, както и за сърдечното здраве. 
 
Лещените кълнове са богати и на протеини и въглехидрати – комбинирани с кафяв ориз, те дават на тялото оптимално количество от двете съставки, без да водят до покачване на инсулиновите нива и последващ спад на кръвна захар – една от основните причини за среднощен глад.
 
Потопени във вода, зърната на лещата бавно започват да покълват – външната им обвивка се отваря, за да направи път на излизащото младо растение. За да прорасне, то консумира наличната в зърното скорбяла – пхолизахарид, образуван чрез фотосинтеза в листата на растението и натрупван като енергиен източник. Изчерпването на скорбялата в лещените зърна променя хранителните им свойства – в тях остават много повече протеини и диетични фибри.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Консумирането на покълнали зърна резултира в понижаване на кръвната захар и силно, продължително отделяне на GLP-1 – хормон, сигнализиращ на тялото, че е настъпила ситост и глада е потушен.
 
Приготвянето на кълнове може да се извърши и в домашни условия, но не е толкова лесно, колкото звучи. Съветва се подробно проучване и точно спазване на технологията. В противен случай се рискува хранително натравяне, особено ако се ядат сурови. Топлината и влагата, необходими за покълване създават отлични условия за развитие на бактерии от родовете ешерихия, салмонела и листерия.