Ползите на карамфиловото масло се дължат предимно на антимикробните, противогъбични, антисептични, антивирусни, афродизиак и стимулиращи свойства.

 

 


Маслото се използва като помощно средство в облекчаването на различни нарушения на здравето, включително зъбобол, лошо храносмилане, кашлица, астма, главоболие, стрес, както и за пречистване на кръвта.

 

 

Карамфилът е богат на минерали като калций, солна киселина, желязо, фосфор, натрий, калий, витамини А и С.

 

 

Ето и основните ползи за здравето от употребата на карамфилово масло:

 

 

1. Дентално здраве

 

 

Бактерицидните свойства на маслото са ефективни за облекчаване на зъбобол, възпаление на венците и язви в устата. Чудотворното олио съдържа евгенол, използван в денталната медицина от години.

 

 

Характерната миризма на карамфиловото масло помага за премахване на лош дъх.

 

 

Маслото се добавя към множество дентални продукти и медикаменти, включително пасти за зъби. Специалистите съветват да се внимава с използването му, тъй като е силен натурален „препарат“ и може да предизвика изгаряния на устата.

 

 

2. Инфекции

 

 

Поради антисептичните си свойства, карамфиловото масло е полезно за рани, порязвания, микоза, гъбични инфекции, натъртвания и т. н. Има приложение и в лечението на ухапвания от насекоми и ужилвания. Не е препоръчително обаче да се използва за чувствителна кожа.

 

 

3. Стрес

 

 

Карамфиловото масло е природен афродизиак и затова е подходящо да се използва и за облекчаване на стреса. Има стимулиращ ефект върху ума и премахва психическото изтощение и умора.

 

 

Био олиото е полезно и при безсъние.

 

 

Смята се, че има благоприятно действие при психични проблеми като загуба на памет, депресия и тревожност.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Главоболие

 

 

Маслото от карамфил се смесва със сол и се слага върху челото. Има охлаждащ ефект и помага за освобождаване от главоболието.

 

 

5. Гадене

 

 

Натуралното масло е полезно при симптоми на гадене и повръщане. Препоръчва се и при бременност, протичаща с повръщане.

 

 

6. Имунна система

 

 

Карамфилово олио е полезно за стимулиране на имунната система. Антивирусните му свойства и тези, които подпомагат пречистването на кръвта, увеличават устойчивостта към заболявания.

 

 

7. Козметика

 

 

Маслото често се добавя в козметични кремове, лосиони и сапуни, поради характерния си аромат, успокояващ ефект и антисептични свойства.

 

 

Карамфиловото олио се съчетава добре с редица етерични масла, включително от босилек, розмарин, розово масло, етерично масло от канела, портокал, грейпфрут, лимон, индийско орехче, мента, лавандула, здравец и др.

 

 

Внимание! Карамфилото олио трябва да се използва в разредена форма.