Био камутът се произвежда по методите на биологичното земеделие.

 

Камутът е сорт жито, познат в Древен Египет от над 3000 години. Смята се, че камут е древното египетско наименование на пшеницата.


 

Камутът е лесносмилаем и с приятно сладък маслен вкус. Зърната му са двойно по-едри от тези на обикновена пшеница и затова съдържа по-малко фибри.

 

Поради съдържанието на полезни съставки учени смятат, че консумацията на камут намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет тип 2. Изследвания показват, че понижава и опасността от развитие на рак.

 

Камутът има антиоксидантни свойства. Богат е на витамини от група В и Е, и минерали, като селен, фосфор, цинк, мед, магнезий. В 100 г камут се съдържат 360 ккал, 17 г протеини, 3 г мазнини и 51 г въглехидрати.

 

Камутът се отличава с ниско съдържание на глутен. А поради съдържанието на липиди е добър източник на енергия.

 

Полезен е за дейността на храносмилателната система и за поддържане на здравословно тегло.