Терминът "сухо масло" не се отнася до текстурата на маслото, а до начина, по който действа, когато влезе в контакт с кожата.

 

Сухите масла не са масла на прах. Те се предлагат най-често под формата на спрей или в бутилка с капкомер, което ги прави лесни за нанасяне върху косата, ноктите и кожата.


 

Повечето сухи масла се правят от билки, зеленчуци или семена. Те овлажняват, но без да оставят лепкави остатъци, защото попиват секунди след нанасянето.

 

Сухите масла могат да се съдържат в шампоани и продукти за овлажняване на кожата.

 

Повечето сухи масла се отличават с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, каквато е линоловата киселина.

 

Какви видове сухи масла има?

 

Често срещани сухи масла са маслото от авокадо, сусамовото масло, шафраново масло, слънчогледово масло, масло от гроздови семки, масло от семена на шипка.

 

Какви са предимствата на сухите масла?

 

Освен че попиват бързо, сухите масла имат и много други полезни свойства.

 

Овлажняват кожата

 

Повечето сухи масла, като слънчогледовото и шафраново масло, съдържат линолова киселина. Тази мастна киселина овлажнява кожата и ѝ помага да поддържа бариерата си за водопропускливост.

 

Увеличават производството на колаген

 

Прилагането на масло от авокадо върху кожата помага да се увеличи производството на колаген и да се намалят възпалителните процеси.

 

Помагат при суха и напукана кожа

 

Проучвания показват, че маслото от авокадо помага също за овлажняването на сухата, увредена или напукана кожа.

 

Предпазват кожата от стареене

 

С високото си съдържание на антиоксиданти, сусамовото масло предпазва кожата от оксидативен стрес. Казано с други думи – предпазва я от преждевременно стареене.

 

Предпазват от ултравиолетовите лъчи

 

Шипковото масло съдържа антиоксиданти в големи количества и може да предпази кожата от увреждания, причинени от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

 

Подпомагат зарастването на рани

 

Линоловата киселина в слънчогледовото масло помага за възстановяване на кожната бариера и за поддържането на целостта на кожата. Прилагането на сухи масла може да помогне и за зарастването на рани. Проучвания на Калифорнийския държавен университет и Медицинския колеж в Чанг Гунг, Тайван, показват, че прилагането на олеинова киселина върху хирургични рани може да ускори затварянето на раните. По-голямата част от мастните киселини в маслото от авокадо, например, са под формата на олеинова киселина.

 

Помагат при екзема

 

Овлажняващите свойства на сухите масла носят облекчение на сухата и сърбяща кожа, която се причинява от екзема.

 

Как се използват сухите масла?

 

След топъл душ или вана втрийте сухо масло върху кожата си, за да я овлажните. При проблеми с кожички по ноктите, разтрийте няколко капки сухо масло между дланите си, за да го затоплите, след което го втрийте в кожичките. Сухо масло може да се втрива в косата, когато е влажна, след което косата се разресва, за да се разнесе маслото.

 

Източник:

https://www.mdpi.com/1422-0067/19/1/70/htm

https://www.healthline.com/health/dry-oil#dry-oil-for-your-hair

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0846.2011.00578.x