Колоидното сребро, познато още като сребърна вода, е известно най-вече с антибактериалното си действие. Този популярен в алтернативната медицина продукт съдържа микроскопични частици сребро, които се суспендират в деминерализирана вода или друга течност.

 

Използва се най-често за почистване на рани, облекчаване на акне, промивки на носа и дори за стимулиране на имунната система. Приписват му се не само антибактериални, но и антивирусни и антигъбични свойства, които обаче не са научно потвърдени.


 

Все още се провеждат клинични проучвания за безопасността и ефикасността от оралния прием на колоидно сребро, както и за използването на отрицателно заредени сребърни наночастици в локално приложение върху рани.

 

Рискове при орален прием на колоидно сребро

Колоидното сребро не се препоръчва за орална употреба, защото с течение на времето може да се натрупа в тъканите на тялото и да придаде сивкав вид на лигавиците и кожата.

 

Това е симптом на състояние, наречено аргирия. Аргирията не е опасна и се определя като доброкачествено състояние от медицинска гледна точка, но често е необратима.

 

Националните институти по здравеопазване в САЩ предупреждават, че при орален прием колоидното сребро затруднява усвояването на някои медикаменти, сред които са определени антибиотици и лекарства за хипофункция на щитовидната жлеза.

 

Това означава, че в някои случаи, приемът на сребърна вода може да попречи на ефективността на антибиотика, изписан за лечение на бактериална инфекция.

 

Кърмещите и бременни жени, които приемат сребърна вода като алтернатива на някои лекарства срещу настинка и грип, трябва да имат предвид, че не е проучено влиянието от оралния прием на колоидно сребро върху развиващото се бебе.

 

Ползи за здравето при външно приложение

Научни проучвания са доказали, че прилагането на сребърни наночастици помага за убиването на бактериите върху кожата заради антимикробните им свойства.

 

Сребърната вода може да подпомогне заздравяването на рани по кожата. Проучвания показват, че превръзките за рани, съдържащи наночастици сребро, са по-ефективна бариера срещу бактериална инфекция, отколкото други продукти за превързване на рани.

 

Колоидното сребро е съставка в някои продукти за лечение на акне. Понякога се използва и във капки за очи, за да се предотврати конюнктивит при новородени. Докато колоидното сребро се прилага външно и в малки количества, то не създава риск от развитието на аргирия.

 

Какви са безопасните дози на колоидно сребро?

Според референтната таблица за дозиране на Американската агенция за опазване на околната среда дневната доза на сребро – независимо дали от локално и/или орално приложение - не трябва да надвишава 5 микрограма на всеки килограм телесно тегло.

 

Колоидното сребро най-често се предлага в търговската мрежа като течна тинктура. Може да се открие и като прах за нанасяне върху кожата.

 

 

Източник:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17651227/

https://www.dovepress.com/negatively-charged-silver-nanoparticles-with-potent-antibacterial-acti-peer-reviewed-fulltext-article-IJN

https://www.healthline.com/health/colloidal-silver

https://www.nccih.nih.gov/health/colloidal-silver