В последните няколко години набра популярност нов вид масло – ГХИ. Какво всъщност представлява то и с какво се различава от стандартното краве масло?

 

Маслото ГХИ (или ГИ) е вид пречистено масло, което съдържа по-малко млечни протеини от обикновеното масло. ГХИ може напълно да замести обикновеното масло при готвене.Пречистеният продукт ГХИ се използва предимно в Азиатската кухня и се приготвя от краве мляко.

 

ГХИ се получава чрез разтапяне на обикновено масло. Маслото се разделя на течни мазнини и млечни протеини. След като веднъж са разделени, млечните протеини се отстраняват, маслото ГХИ съдържа по-малко лактоза от обикновеното масло.

 

Традиционно маслото ГХИ се използва за готвене и в Аюрведа терапии. Маслото се използва за масажи и като основа за билкови кремове, които лекуват изгаряния и обриви.

 

Как се прави масло ГХИ? Обикновено краве масло се разтопява на бавен огън. Бавното и постепенно разтапяне е важно, за да стане качествено масло ГХИ. Така се получава по-силен и наситен вкус както и наситен цвят. Пречистеното масло има висока точка на изгаряне, което го прави идеално за приготвяне на пържени и сотирани храни.

 

Всеки би могъл да си направи масло ГХИ в домашни условия, използвайки обикновено масло. За целта сложете кравето масло да се разтопи на бавен огън. След като на повърхността се отделят млечните протеини, които имат по-твърда консистенция ги отстранете. Продължете загряването, докато течността се избистри напълно.

 

След това е важно да оставите пречистеното масло за още няколко минути на огъня, за да могат останалите млечни протеини да се „сготвят“ или придобият кафеникав цвят. Те придават наситеният вкус на маслото. Прехвърлете го в бутилка или буркан и го оставете да се втвърди.

 

ГХИ или обикновено масло? Тъй като първоизточникът е един и същ тяхната хранителна стойност и съдържание на мазнини са много близки. Тъй като ГХИ е с много ниско съдържание на млечни протеини, то е подходящо за хора с такива хранителни алергии.

 

Въпреки, че е пречистен продукт, маслото ГХИ е богат източник на мазнини и носи всичките рискове на един такъв продукт, бъдете умерени при консумацията му.