ЧагаInonotus obliquus е тъмнокафява гъба, която расте по дървета като елша, бук, клен и бреза.

 

Характерна е за студен климат и се среща в Северна Америка и Азия, но също и в Северна и Източна Европа.


 

Затова е известна и като „перлата на Севера“.

 

Доказано средство от векове

Чагата се използва в народната медицина от древни времена.

 

Хипократ я е използвал за измиване на рани.

 

В Сибир гъбата се използва от 12 век срещу паразити, туберкулоза, възпаления и стомашно-чревни проблеми.

 

Препоръчва се и при сърдечни и чернодробни заболявания.

 

Свойствата на гъба чага

Чага съдържа повече от 200 активни биологични вещества, сред които се открояват полизахариди, полифеноли, тритерпени и меланин.

 

Полизахаридите, особено бета-1,3- и бета-1,6-D-глюканите, които са най-изследвани, имат най-широк спектър на действие.

 

Те играят важна роля в имунните, хипогликемичните, антиоксидантните и противовъзпалителните свойства.

 

Меланинът е отговорен за черния цвят на гъбата.

 

Подобно на полифенолите и тритерпените, той има антиоксидантно действие и следователно може да противодейства на възпалителните процеси и стареенето.

 

Друго вещество, открито в Чага, е бетулин, предшественик на бетулинова киселина.

 

Бетулинът е кръстен на брезата - Betula, в чиято бяла кора веществото се намира в големи количества.

 

Чага абсорбира веществото през целия си живот и затова се намира само в гъби, които са израснали върху бреза.

 

Инотодиолът също е вещество, което се среща специално в Чагата и има противовъзпалителни и хистамин-инхибиращи ефекти.

 

Чага за здрава имунна система, алергии и автоимунни заболявания

Проучванията показват, че полизахаридите от чага увеличават пролиферацията на лимфоцитите.

 

Те също така регулират производството на цитокини, които действат като посредници в имунната система.

 

Изследванията показват, че полизахаридите на чага имат положително влияние върху баланса между TH1 и TH2 лимфоцитите.

 

Този баланс играе важна роля за здравата имунна система.

 

TH1 клетките насърчават възпалението, докато TH2 клетките инхибират възпалението.

 

Дисбалансът може да доведе до развитие на хронични заболявания като алергии или автоимунни заболявания.

 

Следователно чагата може да бъде интегрирана в концепцията за допълваща естествена терапия за тези заболявания, още повече, че има положителен ефект върху чревната флора, чието състояние е от ключово значение при алергии и автоимунни заболявания.

 

От друга страна, Чагата инхибира производството на хистамин, което може да помогне за подобряване на алергичните състояния.

 

Инотодиолът от Чага потиска функцията на мастоцитите, които освобождават хистамин при излагане на алергени.

 

Полза при кожни заболявания

Чагата традиционно се използва при кожни заболявания като акне или атопичен дерматит, както и при старчески петна.

 

Екземата и псориазисът, както и проблемите със заздравяването на рани, също могат да се подобрят с Чага.

 

Благодарение на антиоксидантите, съдържащи се в гъбата, и широката гама от активни съставки, тя има почистващо, защитно и подмладяващо действие върху кожата.

 

Странични ефекти на оксаловата киселина

Чагата е богата на оксалати и следователно може да бъде неподходяща за хора с бъбречни заболявания.

 

Съдържанието на оксалати е 40 mg в 10 g сухи парченца Чага.

 

За сравнение: 3-4 g зелен чай осигуряват средно 17 mg оксалова киселина, а спанака - 970 mg на 100 g.

 

Взаимодействия на чага с лекарства

Не се препоръчва комбинирането на Чага с антикоагуланти.

 

Необходима е консултация с лекар, за да се избегнат възможни взаимодействия и с други лекарства

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/chaga-inmunidad_9475

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32035309/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26026982/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30856346/