Какаовите зърна се изпичат като по този начин се произвежда какаото, а с последваща обработка се получава и шоколадът. Когато семената се изсушат на ниска температура, те се наричат сурови какаови зърна, които могат да се консумират цели, натрошени или да послужат като основа за какао. Тези семена са с богато съдържание на естествени антиоксидантни съставки.
 
Какаовите зърна съдържат естествени флавоноиди – вид антиоксиданти, които подпомагат цялостното здравословно състояние и могат да намалят риска от някои заболявания. В какаовите зърна нивата на флавоноида антицианидин са високи, заедно с други съединения, наречени епикатехини.
 
Тези съединения са мощни антиоксиданти и според проучване от 2003 г., публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, са изключително концентрирани в какаото. В рамките на проучването изследователите сравняват антиоксидантния капацитет в черния, зеления чай, червеното вино и какаото. Те заключават, че от четирите продукта какаото има най-висока антиоксидантна активност и носи най-много ползи за здравето. 
 
Антиоксидантите унищожават свободните радикали в клетки и тъканите. Те са естествени остатъчни продукти, вследствие на обмяната на веществата. Те също така се образуват и когато тялото разгражда токсини от околната среда. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Свободните радикали могат да увредят ДНК на клетките и да променят други клетъчни компоненти. С течение на времето може да се стигне до развитие на сърдечни заболявания и рак
 
Антиоксидантите спомагат и за намаляването на възпалителните процеси, които допринасят за развитието на артрит и други заболявания.