Пробиотиците са живи микроорганизми, които играят важна роля за здравето. Те се намират във ферментиралите храни, но могат да се приемат и като хранителна добавка. Пробиотиците могат да подобрят имунната функция, храносмилането и сърдечното здраве, да намалят възпалението и дори да помогнат в борбата с депресията и тревожността.

 

Редица проучвания показват още, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на теглото и коремните мазнини. Микроорганизмите в храносмилателната система са в по-голямата си част полезни бактерии, които произвеждат някои важни хранителни вещества, включително витамин К и някои витамини от група В. Те помагат за разграждане на фибрите, които тялото не може да усвои, превръщайки ги в полезни мастни киселини.


 

Има две основни групи полезни бактерии в червата: бактериоидети и фирмикути. Проучванията при хора и животни сочат, че телесното тегло е свързано с баланса на тези две групи бактерии. В изследвания е установено, че хората с умерено тегло имат различна чревна микрофлора от тези с наднормено тегло или затлъстяване. Повечето проучвания показват, че хората със затлъстяване имат повече фирмикути и по-малко бактероидети, в сравнение с хората с умерено тегло. Не всички проучвания обаче потвърждават този резултат.

 

Освен това хората със затлъстяване обикновено имат по-малко разнообразни чревни бактерии и колкото по-бедна е чревната им микрофлора, толкова по-склонни са да наддават тегло.

 

Интересно е, че при трансплантиране на чревни бактерии от мишки със затлъстяване в червата на мишки с нормално тегло, последните също развиват затлъстяване.

 

Маханизмите, чрез които пробиотиците влияят върху теглото и коремните мазнини, все още не са добре разбрани. Смята се, че пробиотиците могат да влияят на апетита и усвояването на енергия чрез производството на ацетат, пропионат и бутират, които са мастни киселини с къса верига. Освен това някои пробиотици пречат на усвояването на мазнини от храната, или с други думи, намаляват броя на калориите, които тялото поема от храната. Установено е, че бактерии, като тези от семейство Lactobacillus (Lactobacillus fermentum и Lactobacillus amylovorus), действат по този начин.

 

Пробиотиците също влияят върху нивата на хормоните и протеините, свързани с апетита и складирането на мазнини, и могат да намалят възпалителните процеси в тялото, които могат да предизвикат затлъстяване.

 

От всички проучени досега пробиотични бактерии, Lactobacillus gasseri показват най-силен ефект върху отслабването. Други щамове бактерии, също могат да помогнат за намаляване на теглото и коремните мазнини, са щамове на Lactobacillus и Bifidobacterium. Други често срещани видове пробиотични бактерии са Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia и Bacillus.

 

Пробиотичните храни включват кисело мляко, кефир, кисело зеле, туршия, кисели краставички, комбуча, моцарела, гауда и кимчи. Освен това бобовите растения и плодовете съдържат много фибри, които стимулират растежа на здрави бифидобактерии. Пробиотиците не трябва да се бъркат с пребиотици – въглехидрати, често диетични фибри, които помагат за храненето на полезните бактерии в червата. Храни, богати на пребиотици, са артишокът, бананите, аспержите, овесът и ябълките.

 

 

Източници:
https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-weight-loss

https://www.healthline.com/nutrition/11-super-healthy-probiotic-foods