Маслото от гроздови семки има изключителни подхранващи и овлажняващи способности, които са му извоювали заслужено място като средство за допълване грижата за косата и кожата. То добива популярност и като кулинарен продукт, но високото съдържание на омега-6 мастни киселини налага да се ползва с повишено внимание.

 

Някога разглеждани като отпаден продукт при консумацията на грозде, семките му днес попадат във фокуса на вниманието на козметичната индустрия. И има защо да е така. Чрез метода на студено пресоване от тях се екстрахира масло, богато на много, някои от които уникални за гроздовите семки полезни вещества.


 

Маслото от гроздови семки се ползва като основа в производството на локално действащи кожни лекарствени средства, защото осигурява много добро попиване и проникване на активните съставки в дълбочина. Редица ползи обаче са регистрирани и при самостоятелното му приложение и те идват от разнообразния му състав.

 

Маслото от гроздови семки съдържа букет от фенолни съединения с антиоксидантни, антибактериални и дори противоракови свойства. То е много богато на витамин Е – съдържанието му в него е по-високо дори от това на зехтина. Комбинацията от полифеноли и витамин Е има доказано действие за забавяне стареенето на кожата и ускоряване зарастването на рани.

 

Гроздовото масло съдържа и високи количества ненаситени мастни киселини, най-вече линоленова и олеинова киселина, които му придават мощни противовъзпалителни свойства.

 

Ползи от маслото от гроздови семки за кожата и косата

 

Лабораторните тестова показват, че маслото от гроздови семки може да се прилага локално върху косата и кожата за подхранването и овлажняването им като част от ежедневната грижа. Редовната му употреба може да допълни и лечението на някои от най-честите проблеми с косата и кожата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Позитивният ефект върху кожата е доказан в редица лаборатони проучвания. Маслото от гроздови семки е сред био продуктите с най-високо съдържание на линоленова киселина. Тя е известна като един от най-мощните антиоксиданти в природата и повлиява много добре обострените прояви на хронични кожни проблеми като псориазис и екзема.

 

Маслото попива бързо и лесно и може да се инкорпорира в различни масажни техники, целящи забавяне стареенето на кожата. Редовното нанасяне на маслото допълва грижите за овлажняване на кожата, за предпазване от прекомерна дехидратация и за превенция появата на бръчки.

 

Маслото от гроздови семки допълва много успешно и грижите за поддържане на меки и гладки устни през зимата, както и за справяне с тъмните кръгове под очите.

 

Ефектът върху косата също е много позитивен и се изразява в няколко аспекта. Маслото от гроздови семки подхранва космените фоликули и стимулира растежа на косата. Освен това богатото съдържание на есенциални мастни киселини поддържа блясъка на косъма и предпазва прекалено омазняване на косата.

 

Маслото от гроздови семена овлажнява скалпа и подпомага премахването на пърхота в случаите, когато той е провокиран от суха кожа на скалпа.

 

Методите за прилагане на гроздовото масло върху кожата и косата са разнообразни. То може да се ползва самостоятелно или в комбинация с други био масла за направа на домашни лосиони, балсами, шампоани, маски и др.