В Древна Гърция, Рим и Египет са смятали, че индийското орехче активизира мозъчните функции. Днес на индийското орехче по-скоро се гледа като на кулинарна подправка. Широко използвано е и в козметичната индустрия, за  направата на парфюми.Дървото, което дава индийско орехче, ароматният мускатник е вечнозелено и стига до височина 10-15 м. Има богата пирамидална корона. Листата му от горната страна са тъмнозелени, отдолу - белезникави. След една навършена година година започва да цъфти, а след шестата да дава плодове.Плодът е с големина от 9 см, жълт, вътре в него е орехът. При узряване месестата част се пука, при което се открива костилката, която е обвита с тънка, сочна коричка. Растението вирее в тропичен влажен климат при температура над 20 градуса. Произходът му идва от Индонезия и по-точно от островите Молука. Откриват го португалски мореплаватели през 14 век, от тогава растението се разпространява във всички тропически страни.От дървото се събират, както орехите, така и цветовете. Орехът се суши преди употреба. Орехчето е с дължина 3 см, овална форма, кафяв цвят.Най-качествените сортове мускатен цвят се добират от венчелистчетата, които се намират най-близко до семето. Най-скъп е пенангският мускатен цвят.


Орехчето съдържа около 50 % етерични масла, както и растителни протеини, нишесте, пигменти и сапонини.Етеричното масло от индийско орехче е със сложен състав. Съдържа ароматни вещества като пинен, хераниол, овгенол, дипентел, линалоол и др., както и биологично активните вещества миристицин, елемицин, сафрол и др, които взаимодействайки си имат едновременно успокояващ и стимулиращ ефект. Тези вещества имат свойството да въздействат на централната нервна система, подобно на синтетичните амфетамини. Ароматните вещества, съдържащи се в индийското орехче, подобряват усвояването на психотропните лекарства.Ядката и цветът имат различен състав и вкусови качества. В медицината се използват в продукти за локално приложение.Полезните вещества на индийското орехче имат едновременно възбуждащо и успокояво действие върху нервната система. Забавят процесите на отделяне на простагландини (които водят до възпаление) на стомаха, което действа благоприятно срещу язва на стомаха и дванадесетопръстника. С това си качество индийското орехче има противомикробно и противораково действие, подсилва защитните сили на организма. Укрепва структурата на косата и хрущялите. Приемано продължително време като хранителна добавка в малки дози подобрява паметта и функциите на нервната система. Използва се в терапията при различни полови разстройства. В малки количества също така има свойството да отслабва мускулите, което отнема стреса и успокоява организма цялостно. Ефективен е при метеоризъм.
Индийското орехче не се приема в големи количества, тъй като действа като отрова.В традиционната източна медицина индийското орехче се използва за лечение на доброкачествени тумори и профилактика на ракови заболявания, лечение на туберкулоза, сексуални разстройства, подсилване на имунитета и дори като болкоуспокояващо средство.За тази цел се правят компреси от мускатното масло смесено с растително, които се налагат на болни кости или мускули. Капки от маслото могат да се добавят и във ваната със същата цел.Лечителите смятат, че маслото от орехчето е полезно при заболявания на мускулите и ставите, остеохондроза, заболявания на стомаха и червата и е ефективно средство при гадене и диария.Маслото от индийското орехче се използва само външно. Не се препоръчва при бременни, тъй като стимулира кръвоснабдяването на матката, и при деца, заради възможни кожни раздразнения, както и при индивидуална непоносимост към него. Не е подходящо и в случаите на повишена възбудимост, гърчове и припадъци.Приемано вътрешно като хранителна добавка мускатното орехче може да повиши артериалното налягане, да предизвика сърцебиене, задух, поради което не се препоръчва в концентриран вид без консултация с компетентен специалист. Това обаче не изключва безопасната му консумация като подправка към ястията.