Лимоновият сок се смята за здравословна напитка, която подсилва имунитета и помага в борбата срещу някои заболявания. Той е особено популярен в алтернативната медицина и заради предполагаемия му алкализиращ ефект.

 

Лимоните обаче имат ниско рН и затова трябва да се разглеждат като киселинна, а не алкална храна. Имат ли тогава алкализиращ ефект върху нашия организъм?


 

Какво е pH?

 

pH е мярка за киселинност на храната, която приема стойност по скалата от 0 до 14. При стойност 7 pH се счита за неутрално. Всяка стойност на pH под 7 се счита за киселинна, а всяка стойност над 7 се счита за алкална.

 

Стойностите на рН скалата показват десетократна разлика в киселинността. Храна, която има рН = 5 е десет пъти по-киселинна от храна с рН = 6 и 100 пъти по-киселинна от храна с рН = 7.  Лимоновият сок има рН между 2 и 3, което го прави 10 000 до 100 000 пъти по-киселинен от водата.

 

Защо лимоновият сок се смята за алкализиращ?

 

Дали храната има киселинен или алкален ефект върху тялото, няма много общо с нейното pH преди да бъде усвоена. Вместо това зависи дали се създават киселинни или алкални странични продукти, след храната се усвои и обработи от тялото.

 

Един от методите за оценка на страничните продукти от храната е известен като „анализ на пепелта“. При него храните се изгарят в лаборатория, за да се симулира случващото се по време на храносмилането. След това pН на пепелта се използва за класифициране на храните като кисели или алкални.

 

Този метод обаче дава неточна оценка и учените предпочитат да използват формула, която класифицира храните въз основа на количеството бъбречна киселина, която се отделя, след като тялото метаболизира тази храна.

 

Бъбреците поддържат постоянното pH на кръвта чрез отделяне на излишната киселина или алкали чрез урината. Протеините, фосфорът и сярата, съдържащи се в храните, увеличават количеството киселина, която бъбреците трябва да филтрират. Следователно месото и зърнените храни, които обикновено съдържат тези хранителни вещества в най-големи количества, имат положителен резултат за количеството бъбречна киселина.

 

Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на алкални хранителни вещества като калий, калций и магнезий. Те в крайна сметка намаляват количеството киселина, което бъбреците ще трябва да филтрират, и по този начин получават отрицателен резултат за количеството бъбречна киселина.

 

Подобно на други плодове, лимоните произвеждат алкални странични продукти, след като се метаболизират. Това е причина лимоновият сок да се смята за алкален, въпреки че има киселинно рН, преди да бъде усвоен.

 

Лимоновият сок алкализира урината, но не и кръвта

 

Лимоновият сок може да направи рН на урината по-алкална, но няма същия ефект върху рН на кръвта. Всъщност, проучвания показват, че като цяло храните, които приемаме, са с много ограничен ефект върху рН на кръвта.

 

Изследователи изчисляват, че трябва да приемем наведнъж 8 кг портокали - които имат сходен алкализиращ ефект с лимоните, за да увеличим pH на кръвта си само с 0,2.

 

Храните имат ограничен ефект върху рН на кръвта, защото тялото ни поддържа нива на рН между 7,35–7,45, за да функционират клетките ни правилно. Когато стойностите на pH на кръвта излязат извън този диапазон, се развива състояние, наречено метаболитна ацидоза или метаболитна алкалоза, което може да бъде опасно и дори фатално.

 

Това обаче се случва рядко, защото тялото има различни механизми, с които поддържа рН-то на кръвта в нормални граници. Един от тях е излишната киселина да се филтрира в урината чрез бъбреците.

 

Други предимства на лимоновия сок

 

Въпреки че има слаб алкализиращ ефект върху кръвта, редовното пиене на лимонов сок може да допринесе за подсилване на имунитета.

 

Лимоновият сок е с високо съдържание на витамин С, силен антиоксидант, който помага имунната система да бъде силна. 30 мл лимонов сок осигуряват 23% от дневните нужди от витамин С.

 

Пиенето на лимонена вода по време на хранене помага за по-добро усвояване на някои минерали, включително желязо.

 

Лимоновият сок може предпазва от образуването на някои видове камъни в бъбреците и съдържа антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни заболявания.

 

Източник:

https://www.healthline.com/nutrition/lemon-juice-acidic-or-alkaline

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797810/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23551968

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1562900/

http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1938/2