Пектинът се добива от ябълки. Съдържанието му в плодовете е приблизително 15-20%. Защо е полезен пектинът?

 

Пектинът стимулира здравето на червата


Микробиомата на червата се нуждае от пробиотици, включително полезни бактерии, които разграждат определени храни и елиминират опасните бактерии. Поради това, пектинът се счита и за естествен пребиотик. Той стимулира движението на червата, а това помага за отслабване. Пектинът също подобрява симптомите на киселинния рефлукс.


Пектинът контролира кръвната захар

Счита се, че разтворимите фибри в пектина намаляват нивата на кръвната захар, което може да помогне при състояния като диабет тип 2. В едномесечно проучване на 12 души с диабет тип 2, се установява, че след приемането на 20 г ябълков пектин дневно, се подобряват нивата на кръвната захар.


Пектинът подпомага здравето на сърцето

Ябълковият пектин може да подобри здравето на сърцето, тъй като понижава нивата на холестерола и кръвното налягане. Това се доказва в проучване, включващо анализ на 67 изследвания на 2990 възрастни. Според резултатите пектинът намалява лошия LDL холестерол, без да влияе на добрия HDL холестерол. Като цяло пектинът има тенденция да понижава общия холестерол с 5-16%. Това е важно, тъй като повишените нива на общия и лошия холестерол са основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

 

Друг анализ на 43 проучвания показва, че 9 г пектин на ден в продължение на 7 седмици, понижава систолното и диастоличното кръвно налягане. Този ефект е особено изразен при хора с високо кръвно налягане. 


Пектинът засилва усвояването на желязо

Има някои изследвания, които показват, че ябълковият пектин може да подобри усвояването на желязо. Последният е минерал, който транспортира кислород в цялото тяло и произвежда червени кръвни клетки. Това може да бъде особено важно за хора с анемия, което се причинява от недостиг на желязо.

 

Пектинът укрепва също косата и кожата

Доказателства установяват, че приемът на ябълков пектин води до по-силна коса и здрава кожа. Нещо повече - той дори се добавя към козметични продукти като шампоани, тъй като я сгъстява. Счита се, че е най-добре да се консумират ябълки, а не да се приема пектин като добавка, за да се поддържа здрава кожата заради съдържанието на витамин С в плодовете.