Ябълковият оцет е популярен продукт от бита, който помага при облекчаването на много различни състояния, включително и някои кожни заболявания.

 

Според Националната асоциация за екзема (NEA) ябълковият оцет може да бъде от полза при това състояние. Независимо от твърдението им обаче, продуктът трябва да бъде използван с повишено внимание, тъй като киселините на оцета могат да увредят меките тъкани.


 

Не са известни широкомащабни проучвания, които да потвърдят благоприятното влияние на ябълковия оцет при екзема. Въпреки това неговите свойства предполагат тази възможност.

 

Кожата в естественото си състояние е с по-ниско рН, но при наличието на екзема е възможно тази киселинност да бъде нарушена, което да доведе до отслабена защита.

 

Прилагането на разреден ябълков оцет може да помогне за балансиране на нивата на киселинност на кожата. Когато той не е разреден обаче, може да причини изгаряне.

 

Много сапуни, детергенти и почистващи препарати са алкални. Следователно те могат допълнително да нарушат киселинността на кожата и тя да стане уязвима за увреждания. Това обяснява защо употребата на определени сапуни може да бъде причина за появата или влошаването на екземата.

 

Според редица проучвания ябълковият оцет може да предотврати появата на инфекция при кожа с нарушена цялост, заради неговата ефективност срещу различни бактерии, като например Escherichia coli и Staphylococcus aureus.

 

Използването на ябълковия оцет върху кожата трябва да се прави с повишено внимание. Задължително е този продукт да бъде разреден преди да се нанася върху съответната повърхност от тялото, за да не предизвика изгаряне.

 

Ябълковият оцет може да бъде нанесен с помощта на мокра памучна кърпа. Първоначално една супена лъжица от него се разрежда с помоща на една чаша топла вода. След това този разтвор се нанася върху памук или марля и се увива в памучна кърпа, която се поставя върху засегнатата зона за около три часа.

 

Възможно е и приложението на ябълковия оцет във вана. Добавят се две чаши ябълков оцет към топла вана, след което засегнатата зона или цялото тяло трябва да бъдат накиснати за 15-20 минути. След излизане от ваната, човек трябва да се изплакне хубаво и да овлажни добре своето тяло с хидратиращ крем.

 

Източник:

www.medicalnewstoday.com