Пектинът е полизахрид, поддържат структурата на клетъчната стена при растенията. Най-високи количества пектин се откриват в недървесинните части на растенията и най-вече в плодовете им. Съдържанието на пектин е различнo в клетъчните стени на различните растителни видове, като ябълките са сред плодовете с най-високо такова. Това е причина фармацевтичната индустрия и производителите на хранителни добавки да извличат пектин именно от ябълки и да го предлагат в концентрирана форма.

 

Ябълковият пектин се извлича в периода преди зреенето на плода, когато е с най-стабилна структура. При зреенето на ябълките той постепенно се хидролизира и съдържанието му намалява.


 

Изчислено е, че при консумация на 500 г растителна храна си набавяме едва 5 г чист пектин. Макар да няма особена хранителна стойност пектинът има много полезно действие за организма.

 

Като полизахарид, ябълковият пектин е отличен източник на разтворими фибри. Те преминават по протежението на тънките черва, без да претърпят особени структурни промени. Това е много полезна особеност, позволяваща им да формират непромокаема обвивка около храната и да забавятусвояването й. Така, ябълковият пектин се превръща в едно от най-ефикастните баластни вещества. Иманно с тази особеност се асоциират някои от най-полезните за здравето ефекти от консумацията на ябълков пектин.

 

Подобряване на храносмилането и контрол на теглото
Разтворимите фибри в ябълковия пектин действат много благоприятно върху полезните бактерии в дебелото черво. Чревната флора ползва част от съставките на ябълковия пектин за храна, т.е. като пребиотик. Освен това високото съдържание на фибри има благоприятен ефект върху усвояването на холестерола от храната и не позволява прекомерното увеличаване на нивата му в кръвта. В допълнение, разтваряйки се във водата, фибрите формират гелообразна маса, която създава усещането за ситост и помага за контролиране на апетита при хора, коит осе борят с наднормено тегло или затлъстяване.

 

Подкрепа за сърцето
Като регулатор на усвояването на холестерола от храната, редовната консумация на ябълков или друг тип пектин се явява гарант за нормалното функциониране на сърдечносъдовата система. Предпазва от резки промени в липидния профил на кръвта и успешно профилактира развитиеото на атеросклероза.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ползи за кожата
Консумацията на ябълков пектин, както и локалното му приложение върху кожата е показано при различни кожни проблеми за намаляване на възпалението и подобряване вида на кожата.

 

Радиопротектор
Научни проучвания показват, че редовният прием на ябълков пектин действа добре за намаляване влиянието на заобикалящия ни радиационен фон. В това отношение пектинът има много благоприятен ефект при хора, изложени на повишени дози радиация или на продължително въздействие от страна на тежки метали.

 

Най-разпространената форма, в която се предлага ябълковият пектин, е прахообразната. По-рядко може да се намери и като течен екстракт. Продуктът придобива все по-широка популярност поради разнообразните ползи от приема му и липсата на каквито и да било странични ефекти, когато ябълковият пектин е в чиста форма, без странични примеси.