Гуараната, която се предлага като хранителна добавка, се добива от семената на растението. Гуараната е разпространена в Южна Америка. Семената съдържат кофеин, поради което хранителната добавка стана популярна и се използва като енергийна.


Смяташе се, че тонизиращият ефект на гуараната е заради специфичното вещество, което се намира в растението - гуаранин, но в последствие се изясни, че това се дължи единствено на кофеина, съдържащ се в семената. Гуараната е едно от най-богатите на кофеин растения – кофеинът е 6-7 %. За сравнение в кафето е само 2 %.


Кафето и другите кофеин съдържащи напитки, консумирани през деня, поддържат тонуса. Кофеинът може да подобри емоционалното състояние и усещането за бодрост при липса на достатъчно сън, което съответно прави гуараната подходяща добавка при работа през нощта.Свойствата на гуараната все още не са изучени напълно. Неотдавна се установи, че растението не води до подобрение на когнитивните споробности или настроението. Някои използват добавката за подпомагане на физическите или сексуални възможности, но реално няма доказателства, които да подвърждават подобни свойства.


При продължителен прием на гуарана като хранителна добавка се наблюдава отслабване, но това отново се дължи на кофеинът, който спомага редуцирането на излишни килограми.


За по-сигурен ефект с цел отслабване се препоръчва комбинирането на кофеин с полифенолните съставки на зелен чай, което означава, че комбинирането на гуарана със зелен чай има същият ефект.


Клиничните изследвания до този момент не показват ефектът при прием на гуарана да е по-траен.


Дозите, които обикновено се препоръчват са между 200 и 800 мг на ден.


Като хранителна добавка гуараната се предлага под формата на таблетки и капсули. Възможно е гуараната да е включена от производителите  в състава на енергийни храни и тонизиращи напитки.


Ефектите обобщено. Същите както на кофеина – поддържа бодърстването, но води и до сериозни проблеми със съня, проявя на чувство за безпокойство, раздразнен стомах и учестено сърцебиене. В дългосрочен план се развива зависимост към кофеина, който се съдържа в гуараната в големи количества.


Рисковете. Високите дози кофеин повишават сърдечната честота, артериалното налягане, влошават психо-емоционалното здраве.  Високите дози могат да причинят удар и конвулсии. При високо артериално кръвно, психично или емоционално разстройство, глаукома, остеопороза, сърдечни заболявания, заболявания на кръвта, диабет, проблеми с бъбреците или черния дроб, приемът на гуарана следва да се избягва.


Взаимодействия. Гуараната си взаимодейства с антидетресанти, витиум, седативи и противокръвосъсирващи лекарства. Не се препоръчва и при прием на други стимулиращи средства - медикаменти, добавки или други продукти, включително и кофеинсъдържащите напитки като кафе, кола, чай, както и сода.