Ползите от употребата на етерично масло от анасон се дължат на антиепилептичните, антиревматични, спазмолитични, антисептични, газогонни, отхрачващи, седативни, стимулиращи и противоглистни свойства.
 
Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация на сушени плодове от анасон. 
 
Плодовете от ароматното растение, и получените от тях етерични масла, са широко използвани при производство на сладкарски изделия, напитки, сапуни, парфюми и лекарства. 
 
За лечебни цели се използват плодовете и полученото от тях етерично масло. Тези му свойства са известни отдавна в древен Египет, Гърция и Рим.
 
Поради успокояващото си и релаксиращо действие, етеричното масло се използва при тревожност, нервни страдания, депресия, гняв, стрес, както и при симптоми, като безсъние. 
 
Смята се, че натуралният продукт е полезен за облекчаването на ревматични и артритни болки, като стимулира циркулацията на кръвта, а също така и чрез намаляване на усещането за болка в засегнатите области.
 
Поради антисептичните си свойства маслото от анасон предоставя ефективна защита срещу инфекции и септични рани, като помага за по-бързото им заздравяване.
NEWS_MORE_BOX
 
Употребата на етерично масло от анасон насърчава храносмилането, както и отстраняването на излишните газове. 
 
Натуралният продукт стимулира секрецията на ензими и хормони и по този начин въздейства на целия метаболизъм. 
 
Освен това стимулира нервната система и мозъка, прави ни по-активни и бдителни.
 
Полезно е и за денталното здраве. Съдържанието на био етерично масло от анасон в паста за зъби помага за предпазване от появата на зъбен камък, за поддържане на зъбите и венците здрави.