Наричана още бяла ела, сребърната ела е вечнозелено иглолистно дърво, произлизащо от Северна Америка, но широко разпространено днес. Келтите смятали, че дървото притежава дори магически свойства.


Изключително богато е на монотерпени, подобно на чаеното дърво. Поради това е подходящо за възпалителни процеси на дихателната система – бронхит, кашлици, настинки, грип. Препоръчително е маслото да се използва след 2-годишна възраст. Може да се правят комбинации с други масла – например евкалипт и лавандула, включително и при предразположени към алергии деца.


Ефективен при бактериални и вирусни инфекции, както и при продължителни и усложнени простудни заболявания. Добра е комбинацията с масло от фенхел. Оказва и десенсибилизиращо свойство – затова без проблем се прилага при хора с предразположеност към алергии, при които оказва и благоприятен ефект. Има и силно дренажно, противооточно действие.Приложението на маслото е подходящо при суха, непродуктивна, невлажна кашлица, наподобяваща тази при коклюш, която буди децата нощем. Подходящо е да се пуска на дифузер – при деца под 3-годишна възраст по 1 капка на всеки 5 м2 от стаята, а при възрастни по 2 капки на 5 м2. За прочистване на въздух се прилага в комбинация с етерично масло лимон и чаено дърво.


При болки в гърлото се прави гаргара, но е важно маслото да се накапва върху емулгатор – сода за хляб, сол или мед. Содата е подходяща, защото има отбъбващ ефект и антимикотично действие. Прилагат се 1-2 капки върху половин лъжица емулгатор, заляти с една чаша вода. Може да се разтваря и една капка в чай, но отново върху емулгатор, в противен случай маслото изплува на повърхността и не се разтваря в напитката.


За инхалации – се разтварят 2-6 капки в 250-500 мл гореща вода. С продължителност няколко минути се вдишва парата от сместа. Инхалациите облекчават дишането, имат отхрачващ и имуностимулиращ ефект. Водата трябва да бъде максимум 80-90 градуса, защото кипяващата вода разрушава молекулите на етеричното масло.


Противопростудни разтривки се правят с 15-20 капки в 30 мл базово масло – разтриват се шията, гръдната кост, гърдите, както и областта под мишниците, при малките деца може да се мажат предимно стъпалата, но при тях дозата е двойно по-ниска.


Освен за дихателните пътища може да се използва за различни стомашно-чревни неразположения – спазми, болки, подуване, тежест, газове. Може да се комбинира с фенхел или босилек. Масажът се прави в коремната област по посока на часовниковата стрелка, отново разтворено в базово масло. Прилага се и при запек.


Добър ефект има маслото като лек диуретик-пикочогонно – при подагра, цистит, уретрит. Могат да се правят седящи вани. Не бива да се прилага при пиелонефрит и гломерулонефрит в острата фаза, тъй като диуретичният ефект може да натовари допълнително органа.


Особено подходящо при различни заболявания на опорно-двигателния апарат – артрит, радикулит, ишиас. При мускулни спазми – при дълъг седеж в принудителна поза. Масаж се прави в областта на схващане – на мускулите на гърба, лопатките, както и при междуребрена невралгия. Добра е комбинацията с масло от розмарин и евкалипт. Могат да се правят и компреси. Ваничките за стъпала също са подходящи – 5-6 капки върху малко емулгатор разтворени в 5-10 л вода. Стимулират се и множество биологично-активни точки по стъпалата.


При масаж на цялото тяло се разтварят 5-6 капки в 20-40 мл базово масло. По-концентрирани се правят разтвори, които са за малка площ, но прилагането върху по-голяма площ изисква намаляване на концентрацията.


При нощно напикаване – в комбинация с етерично масло лавандула се прави масаж по меридиана на пикочния мехур. От значение е изясняването на причината за появата на проблема – консултация с невролог, психолог.


Маслото от сребърна ела оказва силно психо-емоционално действие – освобождава от стрес, изтощение, премахва нервност. Възстановява силите при нервно изтощение и емоционален срив. Подходящи са аромавани приложени в курс от няколко дни. Прилага се още при нарушен сън, намалена концентрация и като цяло при психическа лабилност.