Древните египтяни са използвали маслото от тамян при балсамиране, в козметиката, както и за лечение - правили са се лечебни пластири. Използван е в Китай при проказа и туберкулоза, а Плиний го прилагал и като антидот при редица отравяния.


Ароматът му не е толкова силен и натрапчив както този, който повечето познават за прикадяване. При етеричното масло – миризмата е пикантна, дървесна и значително по-свежа.


Етеричното масло се използва като натурален седатив, при различни разстройства на съня, включително и тревожност. Стимулира релаксацията и в същото време може да увеличи концентрацията ни. Добър ефект има при натрапливи мисли, притеснения, тревожност спомага за прогонването им и съответно успокояване.Приложението е подходящо да бъде с дифузер, а ако нямате налично може и с аромалампа. Може да се комбинира и с други етерични масла – портокал, лимонена маточина, лавандула.


Може да се прилага и като вана за цяло тяло или ваничка за крака. В тези случаи се разтварят 5-8 капки в предварително подготвената вода, но маслото се накапва винаги върху емулгатор (сода, сол, сметана, прясно мляко).


Използва се много при медитации, в много йога центрове. Смята се че прочиства аурата и седемте енергийни центъра – чакрити.


При деца е особено подходящо – особено при изнервеност, пренапрежение, ако са били сред много хора и се чустват преуморени. Може да се прилага с аромадифузер или с втриване локално (1-2 капки разтворени в 5-10 мл базово масло) – в дланите, стъпалата, тила и върха на стъпалата.


Описани са много добър ефект при деца с аутизъм – балансира емоциите и подобрява концентрацията. Прилага се при Алцхаймер, паметови нарушения и след инсулти, тъй като има ефект за намаляване апоптозата на нервните клетки.


Маслото има силен противовъзпалителен ефект – алтернатива на нестероидните противовъзпалителни. Подобрява дишането при астматици, прилага се при кашлица, задух и бронхоспазъм. Помага при затегнати случаи на боледуване, добро действие има върху атрофия на носната лигавица, особено при дълго използване на деконгестантни капки.


Горещи инхалации се правят над купа с вода, в която се разтварят 2-3 капки и вдишвате под кърпа със затворени очи, за да няма дразнене. Най-често с инхалации се прилага маслото при кашлица и хрема.


Може да се използва и като натурален хигиенен продукт. Отличен ефект за устна хигиена – по една капка върху четката за зъби, освен това свива и намалява кървенето при парадонтоза. Може да се използва и за промивка на рани – особено при трудно зарастващи такива, включително и декубитални рани (от залежаване).


Има кръвоспиращо действие – например при кървящи хемороиди. Прави се смес от базово масло (зехтин, сусамово и други) с 3-4 капки етерично масло тамян. Намазва се локално.


Маслото има добро действие върху храносмилането – при газове, диспепсия, намалява спазмите и гаденето. Тук с много добър ефект са етеричните масла от кимион и фенхел.


Добър ефект при заболявания на опорно-двигателния апарат – с болков синдром в областта на ставите и мускулите. Правят се разтривки локално, с базово масло.


Подходящо е и при синдрома на „неспокойните крака“ – правят се ванички на стъпалата. Може да се съчетани заедно с етерични масла лавандула, салвия или иланг-иланг. Подходящо е да се прави цикъл с тази процедура – от 10 до 20 дни.


В козметиката се използва в кремове – при суха, застаряла кожа, със загуба на еластичност. Подходящо е при стрии – когато още са нови – розови. Използва се и при брадавици – директно по едно капка, без да се разрежда, по няколко пъти на ден.


Подходящо е за възстановяване структурата на фоликулите на косъма, за укрепване и връщане еластичността на косата. Добър ефект има за изчистване на пърхота.


Стимулира венозната и лимфната циркулация. Подходящо е при премахнати на лимфни възли – например при рак на гърдата, като помага за разнасяне на лимфостазата (лимфозастоя). Прилага се като масаж в областта за лимфен дренаж. Поради подобряване на лимфната циркулация се използва и при целулит.


Последните години все повече проучвания се насочват и към противотуморната активност на етеричното масло тамян.
 

От основно значение е прилагането на етерични масла с доказан произход, тъй като на пазара се предлагат много масла с по-ниска цена, но без лечебни качества. Освен това често водят и до нежелани реакции!