Маслото от розмарин оказва ободряващо и стимулиращо действие върху целия организъм. То се добива от растението Rosmarinus Officinalis от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Маслото от розмарин е показано при преумора и изтощение. То тонизира, дава сили, освежава и има антидепресивно действие.

 

В народната медицина маслото от розмарин е било използвано против уроки. И до днес в много страни се вярва, че засаденият в къщата розмарин пази от зли очи.


 

Химичен състав на маслото: етеричното масло от розмарин съдържа пинен, камфен, лимонен, борнеол, камфор, цинеол, дъбилни вещества и др.

 

Както всяко етерично масло и това от розмарин притежава мощни антисептични свойства. То оказва и противовъзпалителни и регенериращи функции. Нанесено върху кожата, маслото успешно се справя с подпухване и отоци. Използва се и в лечението на дерматити, екземи и акне.

 

Доказано е, че маслото от розмарин повлиява свойствата на мозъка за памет и концентрация. По тази причина розмариновият храст се смята за символ на спомените. Неговият аромат се е използвал при лечение на амнезия. Растението се смята и за афродизиак.

 

Етеричното масло от розмарин притежава и силни болкоуспокоителни свойства като премахва и спастична болка. Използва се за стимулиране на нервната система при парализи и нарушения на отделни функции – на речта, моториката и др.

 

Силните противовъзпалителни свойства на маслото го правят подходящо за използване при артрити, остеохондроза, неврити, уморени очи. Подобрява работата на стомаха, подпомага изчистването на бъбреците от песъчинки и камъни.

 

Маслото помага още при главоболие, мигрена, невралгия, умствена умора и нервно изтощение. Антисептичното действие на маслото от розмарин е особено полезно при чревни инфекции, диария, колит, диспепсия, метеоризъм, чернодробни нарушения и облекчава болки от различен произход

 

Диуретичните свойства на маслото от розмарин са полезни за намаляване задържането на вода в организма, регулира менструацията, успокоява предменструалните симптоми и помага при затлъстяване и целулит.

 

Маслото намира приложение и като допълващо лечение при невродегенеративни състояния като болест на Алцхаймер, старческа деменция и за стимулиране на мозъчната функция. Смята се още, че маслото от Розмарин събужда подсъзнанието и интуицията на човек.