Едно от най-благоуханните растения на планетата е магнолията. Ароматът от цветовете й се носи във въздуха часове наред. Маслото от магнолия също е много ценен и полезен продукт. То се получава чрез парна дестилация на цветовете на растението. Маслото има сладникав аромат и се използва в парфюмерийната промишленост.

 

Маслото от магнолия съдържа най-голямо количество линалол от всички етерични масла от цвета. Линалолът е изключително ценна съставка, която въздейства на тялото със своите противовъзпалителни, антиепилептични, обезболяващи и успокоителни свойства.


 

Проучване от 2002 г., публикувано в Journal of Phytomedicine показва, че линалолът и съответният ацетат играят основна роля в противовъзпалителната активност, показана от етеричните масла, които ги съдържат и осигуряват допълнителни доказателства, сочещи, че линалола и линалил ацетат-произвеждащите видове са потенциално противовъзпалителни агенти.

 

Свойства на маслото от магнолия. Етеричнот масло проявява антиепилептични свойства. Линалолът намалява гърчовете и конвулсиите. Изследването на антиконвулсантната активност на линалола от 2010 година заключва, че линалола е ефективен в превенцията на тонични конвулсии, предизвикани от транскорнеалния електрошок при експериментираните животни и е доказано, че линалолът е много по-мощен от фенитоин в неговото антиконвулсивно действие. Той има общо седиращо действие и подпомага добрия сън.

 

Обезболяващо действие. Проучване от 2002 г. доказва, че линалолът в маслото от магнолия помага за облекчаване на болката. Първоначално се оказва, че е противовъзпалително, но година по-късно се доказва и неговия аналгетичен ефект. В проучването се казва, че като монотерпеново съединение, линалолът е основна съставка в различни етерични масла, които се извличат от сладникави растителни видове.

 

Освен всичко, маслото от магнолия проявява много силни свойства на антидепресант, антипсихотик и анксиолитик.

 

Етеричното масло от магнолия се използва широко в ежедневието. Той е мощен антисептик, има противовъзпалително и антибактериално действие. Лекува инфекциозни заболявания, причинени от трите вида микроорганизми: бактерии, гъбички и вируси. Маслото действа благоприятно на кръвообръщението и сърдечната дейност. То се използва успешно и по време на менопауза, тъй като влияе положително върху топлите вълни. Освен това маслото от магнолия се използва и при кожни проблеми.