Етеричното масло от карамфил се получава от растението карамфил, което е вечно зелено дърво, а на височина може да достигне над 10 м. Има данни, че маслото от карамфил се е използвало още по времето на древната китайска цивилизация.

 

Химичен състав на етеричното масло. То съдържа повече от 40 съставки, сред които са: витамини В1, В6, К, С, мастни киселини, феноли, омега-3 ненаситени мастни киселини, натрий, калций, манган, желязо, калий. Най-съществената съставка на маслото е евгенолът, той притежава силни противовъзпалителни и аналгетични свойства.


 

Етеричното масло от карамфил е силен антисептик, който се използва като дезинфектант в стоматологията. Тези му свойства се използват за предотвратяване на инфекции след порязване, изгаряне, натъртвания и други рани и същевременно подсилва регенерацията на епителните клетки на кожата. Маслото се използва за лечение на рани и язви по кожата, при ухапване от насекоми и т.н.

 

Маслото е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали в тялото и забавя стареенето. Пет капки от маслото се равняват по сила на 45 кг боровинки, използвани като антиоксиданти.

 

Етеричното масло от карамфил се използва за лечение на проблеми в устната кухина – инфекции, възпаления на венците, пародонтоза, зъбобол, премахва лошия дъх, при афти, кървене на венците. В миналото, а и в днешни дни се е използвало за облекчаване на болката от никнещи зъбки при бебетата.

 

То притежава и мощно противовирусно и антибактериално действие. Успешно се използва през зимния сезон за лечение на вирози, кашлица от различен произход, ангина и обилна хрема.


Има данни, че маслото действа отлично при нервно изтощение. Освежава и пробужда мисълта, засилва умствената дейност и увеличава активната памет. Често използван продукт е от студенти по време на изпитни сесии. Има данни, че ароматът на карамфил стимулира ученето и запамнянето. Ако учите в стая с аромат на карамфил, а по време на изпита накапете 1-2 капки върху ръката си, това ще ви помогне за една по-услужлива памет.

 

Маслото намира приложение и като карминативно (газогонно) средство при подут стомах както и при нарушено храносмилане.