Етеричните масла са сред най-добре познатите био продукти, осигуряващи природна помощ при алергия. Причината е в това, че те съдържат всички полезни съставки на билките , от които са извлечени, но в много по-концевнтрирана форма.

 

Повишената алергична нагласа е сред водещите причини за хронични здравословни проблеми в световен мащаб. С настъпванеот на пролетта проявите на алергия логично зачестяват. Като най-изявени сезонни алергени действат поленовият прашец и праховите частици, включващи и повсеместно развиващите се през пролетта мухъли и плесени. Статистиката сочи, че алергия към тях има един на средно пет души.


 

И докато окончателното лечение на алергия към полени и прахови частици е невъзможно, то може да се разчита на ефективни средства за облекчаване на проявите й. Сред тези средства са и някои био масла, които се ползват успешно за овладяване на кожните, както и на общите системни прояви при алергична реакция.

 

Масло от мента
То е известно с релаксиращия си ефект върху мускулатурата, включително гладкомускулните влакна в стените на кръвоносните съдове. От една страна, това помага за облекчаване на кашлицата и другите респираторни прояви при пролетна алергия. От друга страна, позитивният ефект върху съдовите стени подпомага отшумяването на алергични прояви като оток, зачервяване и др.

 

Концентрираното масло от мента има и общо релаксиращо и ободряващо действие за облекчаване умората, отпадналостта и другите странични прояви, съпътстващи алергичните пристъпи.

 

Масло от тамян
То притежава изявена противовъзпалителна активност. Клиничните проучвания показват, че облекчава възпалителните процеси при бронхит и синузит. Това му действие е полезно за по-бързо овладяване на респираторните прояви при алергична реакция, особено при хора с астма.

 

Масло от евкалипт
Това е своеобразната природна панацея при пролетна алергия. Маслото от евкалипт е първи избор за природна помощ при възпалителни и инфекциозни заболявания по лигавицата на горните дихателни пътищa. Облекчава кашлицата и дрезгавината на гласа.

 

Посочените био масла са ефективни за облекчаване на общите дихателни прояви при пролетна алергия (кихане, кашляне), както и на зачервяването и подпухването на очите и лигавиците по лицето. Сред био продуктите има и такива, ефектвини и срещу кожните алергични реакции.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Масло от лавандула
То има много щадящ ефект върху кожата, съчетан с активно действие за намаляване на раздразнението и облекчаване на сърбежа. Ускорява и възстановяването нормалния вид на кожата след алергичен обрив.

 

Масло от чаено дърво
То е известно с комплексното си противовирусно, противогъбично и антибактериално действие. Намалява риска от допълнително раздразнение и инфектиране на кожните прояви при алергия.

 

Освен това маслото от чаено дърво може да намали отока, провокиран от локалното отделяне на хистамини в зоната на кожата.

 

Био маслата за подпомагане облекчаването на алергичните реакции може да се прилагат чрез инхалация, чрез дифузиране с овлажнителя за въздух или директно върху кожата при локални алергични прояви. Във всички случаи е добре да се спазват мерките за безопасност, съобразени с високата концентрация на маслата за избягване на нежелани реакции.