Настинка, алергия, синусова инфекция или грип са сред най-честите причини за запушването на носа, кашлицата и синузитът. За щастие, има някои етерични масла, които чрез вдишване може да помогнат за пречистване на дихателните пътища.

 

1. Етерично масло от мента


Вдишването на ментово масло може да отвори дихателните пътища и да ги изчисти от носната слуз. Ефектът се дължи на охлаждащите свойства на ментата. Маслото от мента съдържа ментол, който се бори с бактериите, причиняващи запушване на носа. То помага при настинки, кашлица и облекчава болките в гърлото. За целта може да се направи парна баня, като се поставят няколко капки от маслото в купа с топла вода и да се вдишва парата за няколко минути, докато симптомите отшумят.


2. Евкалиптово масло

Маслото от евкалипт отпушва ефикасно носа. То също облекчава симптомите на настинка, включително кашлица и хрема. Подобно на ментовото масло, евкалиптовото може да се вдишва на парна баня. Евкалпитовото масло съдържа съединение, наречено цинеол, което подобрява симптомите на синузит, включително главоболие, запушен нос и хрема. То още стимулира имунната система и помага за лечение на гръдни инфекции.


3. Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво може да отпуши носа, тъй като се бори успешно с бактериите и вирусите. То притежава антивирусни, антибактериални и антигъбични свойства. Маслото намалява възпалителните процеси и намалява подуването на синусите. Така се облекчават и симптомите като хрема и запушен нос.

 

4. Масло от риган

Маслото от риган се бори с бактериите, благодарение на основния компонент в маслото – карвакрол. Вдишването му отпушва носа и намалява хремата. Етеричното масло от риган също има антибактериални и противогъбични свойства, които предотвратяват запушване на синусите, причинено от бактерии и гъбички.

 

5. Лавандулово масло

Вдишването на лавандулово масло може да намали болката и подуването в синусите. В проучване от 2015 г. се установи, че етеричното масло може да намали възпаленията. Маслото също има успокояващи свойства, благодарение на които се отпушва носа и се стимулира заспиването. В допълнение, етеричното масло от лавандула предотвратява настинките заради антимикробните и антисептичните си свойства.