При симптоми на кашлица и гърлобол вместо прием на лекарства, съдържащи странични ефекти, може да се използват етерични масла. Те са много ефикасни, тъй като независимо дали се втриват в кожата или се вдишват, осигуряват благоприятни ефекти на тялото.


Ефективно етерично масло за кашлица е маслото от чаено дърво. То съдържа антибиотични, антимикробни, противогъбични, антисептични, антивирусни и отхрачващи свойства и често се използва в борбата с бактериите и вирусите. Освен че стимулира имунната система, намалява продължителността на кашлицата. Вдишването на силния аромат на чаеното дърво може да ободри тялото, а когато се комбинира и с други масла като масло от мента или лавандулово масло, може да се втрие в гърдите за облекчаване на кашлицата.


За кашлица може да се използва също орегановото масло. То съдържа две активни съставки – карвакол и тимол, притежаващи противогъбични и антибактериални свойства. Поради това маслото може да се използва и като естествена алтернатива на антибиотик за респираторни проблеми. Орегановото масло действа отхрачващо, което го прави ефективно при кашлица.Ментовото масло се счита за едно от най-добрите етерични масла за кашлица, тъй като съдържа ментол, който има антивирусни и антибактериални свойства. Освен че осигурява охлаждащ ефект, намалява кашлицата и нормализира дишането. 


Болката в гърлото може да бъде причинена от грип, настинка, алергия, тонзилит, бактериална и вирусна инфекция. Без значение каква е причината, етеричните масла може да бъдат първи помощници. Сред тези, които могат да повлияват положително на възпаленото гърло, е етеричното масло от карамфил. То е отлично средство за укрепване на имунната система и за облекчаване на болката в гърлото. Притежава антивирусни, антимикробни, антисептични и противовъзпалителни свойства. Етеричното масло от карамфил помага на организма да се пребори с различни заболявания като същевременно помага за детоксикация на кръвта. В допълнение, евгеноловите съединения, които то съдържа, намаляват подуването на сливиците. За облекчение на гърлобола, маслото може да се смеси с чаена лъжица сол в топла вода и да се прави гаргара до отшумяване на симптомите.


Едно от най-добрите етерични масла за болки в гърлото е маслото от хвойна. Благодарение на него се намаляват респираторните инфекции, тъй като съдържа около 90 активни съставки, включително антиоксиданти. Вдишването на аромата е един от начините за премахване на инфекциите, причиняващи гърлобол.


Етеричното масло от джинджифил също облекчава болката от възпаленото гърло, защото съдържа противовъзпалителни свойства. Притежава над 115 химични съставки, като основната е джингол, предлагащо антиоксидантно свойство. Етеричното масло подсилва имунната система, пречиства лимфните възли и дихателните пътища, като унищожава инфекциите. Гаргара с маслото от джинджифил може да се направи, като се прибави също малко мед, червен пипер и вода.