През последните години естрогенът масово доминира, в научните среди се говори за естрогенна доминантност. Замърсяването на околната среда с така наречените ксенохормони от естрогенов тип е причина за хроничен, тежък хормонален дисбаланс, засягащ и женските, и мъжките индивиди в целия свят. От своя страна, прогестеронът не достига, което води до хормонален дисбаланс, разстройства в месечния цикъл, болезнена менструация, така наречения „предменструален синдром“, репродуктивни проблеми, ускорено стареене, хипертония, затлъстяване, главоболие, постоянна умора, податливост на стрес, паника, нервност, влошава се качеството на съня, повишава се холестеролът, рискът от автоимунни заболявания и от туморни образувания. 
 
„Ксено“ означава „чужд“, „външен“, а ксеноестрогени означава „външни естрогени". В доклад на Центъра за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните се казва, че това са ендокринни нарушители, естрогени от обкръжаващата среда, хормоноактивни вещества. Те са мастноразтворими стероли, които преминават лесно през кожата и се натрупват в организма. Те са изключително активни дори в микроспопични дози, а получените по методите на нефтохимията ксенохормони не се разграждат по биологичен път, така че продължават да се натрупват в околната среда. Още през 1991 г. се установява огромното количество естествени и синтетични субстанции с подобни свойства. 
 
Ксеноестроените действат като имитират половите хормони, чрез свързване към рецепторите в клетката и предизвикват нормален или ненормален отговор чрез блокиране, предотвратяване или променяне на свързването на нормалните хормони към тях. Те стимулират образуването на допълнителни естрогенови рецептори, като могат да възпрепятстват хормоналната функция. Могат да потискат способността на черния дроб да обезврежда и отделя естроген. Други ксеноестрогени могат да доведат до увреждане на клетката, грешки в ДНК и отключване на туморен растеж. Могат да блокират полезния за организма двувъглероден естроген и да стимулират производството на вредния за организма 16-въглероден естоген, който провокира безконтролния клетъчен растеж.
 
По принцип се смята, че само специфичен хормон може да включи за действие специфичен рецептор в клетката, както само един ключ може да отключи една ключалка. Ксеноестрогените обаче показват друго. Според някои учени всички синтетични ксеноестрогени са токсични и предизвикват не само епидемия от хормонален дисбаланс, но и силно увреждане на репродуктивната система. Има много изследвания, показващи това влияние върху организма.
 
Затова днес често се говори за „доминация на естрогена“. Най-честите източници на ксеноестрогени са различните деривати на нефтохимията: разтворители и лепила, пестициди, хербициди, почти всички пластмаси, козметиката, чрез т.нар. парабени, месото и млякото от животни, третирани с естрогенни препарати чрез храната за наддаване на тегло, в реки и езера – техните остатъци се намират в природата, като ефектът им се усилва и акумулира при животните чак до върха на хранителната пирамида. 
 
Организмът е единна система с обща функционалност. Липсата или доминирането на един елемент се отразява на цялата вътрешна среда. Естрогенът, сам по себе си, е изключително важен за организма хормон. Проблемът идва оттам, че чрез постъпването от външната среда на така наречените ксеноестрогени, в организма се натрупва излишно количество, което води до тежък хроничен хормонален дисбаланс. Проблемите, свързани с предменструалния синдром, и тези, свързани с остеопорозата, менопаузата, целулита са взаимосвързани.
 
Важен способ за спасение от естрогенната доминация е повишаване на количеството прогестерон в организма. Така естествено се намалява синтеза на естроген. Прогестеронът и естрогенът са два хормона, които действат последователно в организма и чиито количества зависят един от друг. Завишените нива на естроген обикновено са свързани с ниска нива на прогестерон и обратно. Освен заради повишеното количество естроген, намаляването на прогестерона в организма се случва и заради прекомерното излагане на ежедневен стрес. Именно от прогестерон може да се синтезира хормонът кортизол, който се освобождава при всяка стресова ситуация в организма. Постепенното намаляване и изчерпване на прогестерон в организма все повече расте. Растат и неговите нужди. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Съществуват билки, които съвсем меко и плавно могат да допринесат за установяването на хормонален баланс и да неутрализират естрогенното преобладаване. Синтетичните хормони имитират химическите формули на естрогена и на прогестерона, но не съвпадат точно с физиологичния спектър на действие на човешките полови хормони и не съществуват в природата. А хормоните с растителен произход (фитохормоните) са биоидентични с женските полови хормони и са лишени от страничните действия на синтетичните.  
 
Фитопрогестеронови билки са: агнус кастус, цариче, върбинка, мака, див ямс. Агнус кастус е най-меката билка в това отношение. Сама по себе си тя не съдържа хормони. Косвено и деликатно завишава нивата на прогестерона и понижава нивата на пролактина и естрогена. Допринася за добро настроение, влияе благоприятно при нарушения в месечния цикъл, има болкоуспокоително действие. Действа срещу горещите вълни по време на менопаузата, смяната в настроенията, нощното изпотяване и остеопорозата. Значително подпомага борбата с целулита. Оказва се, че натрупването на целулит се дължи предимно на естрогенното преобладаване. Именно излишният естроген е един от отговорниците за отлагане на мазнини, както и за задържането на вода. 
 
Добрата диета и движението също могат да подпомогнат борбата с ксеноестрогените. За съжаление, през последните години, храната е обременена с редица пестициди, консерванти и оцветители. Месото и млякото понякога са допълнително обработвани с хормони. Нездравословни техники на готвене, като пърженето в растителни и животински мазнини допълнително влошава качествата на храната.
 
Затова се съветва избягване на колбасите, пържените храни, силно ароматизираните или оцветени продукти. Менюто трябва да се обогати с повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Необходими са по-чести физически натоварвания и прием на повече вода. Препоръчителни са и детоксикиращите програми, които помагат на тялото по-лесно да се справи с ежедневния токсичен и ксеноестрогенен стрес. Съветва се избягване на мощни почистващи препарати и козметични продукти, особено тези със съдържание парабени.
 
 
 
Съчетайте пълноценното хранене и добрия двигателен режим с подходящите билки и природни продукти. Организмът ще ви бъде благодарен. 
 
Лейди Хармония съдържа натурални екстракти с благотворно влияние върху женското здраве.
 
• Подпомага хормоналния баланс в организма, нормалното протичане на менструалния цикъл и менопаузата. 
• Действа срещу мастните отлагания и целулита.
• Влияе благотворно върху кожата и съединителната тъкан.
• Поддържа здравината на костите и кръвоносните съдове. 
 
Лейди Хармония е изцяло натурален. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Можете да намерите в аптеките и без рецепта.