Подобно на другите органи в тялото, кожата се нуждае от хранителни вещества, за да изпълнява функциите си и да изглежда гладка и жизнена.

 

Тя се нуждае от разнообразие от минерали, витамини, аминокиселини и мастни киселини, които трябва да се набавят от храната, но и външно можем да подхраним кожата с естествени козметични съставки.


 

Колкото повече напредва възрастта, толкова повече подхранване е необходимо за кожата, защото способността ѝ за самовъзстановяване намалява и грижата става все по-важна.

 

След 30-годишна възраст е препоръчително да се включи подхранващ крем в грижата за кожата, за да се предотврати сухотата, появата на бръчки и липсата на еластичност.

 

Каква е ползата от подхранващите кремове?

Естествените съставки, които подхранват кожата, са тези, които допринасят за регенерацията на клетките на епидермиса и укрепват естествената защитна бариера, образувана от липиди (мазнини), които предотвратяват дехидратацията и сухотата.

 

Ето защо подхранващите кремове са по-концентрирани и плътни.

 

Препоръчително е да се нанасят вечер върху почистена кожа, за да действат възможно най-дълго.

 

Те могат да се нанасят върху кожата с нежен масаж в продължение на 3-5 минути, като се нанасят обилно върху най-сухите или най-мрачните части на тялото.

 

Не е препоръчително да се използват кремове, съдържащи парафини или други петролни деривати, които са основните съставки на много голяма част от кремовете, заедно с различни синтетични добавки.

 

Следователно те също не са най-добрите продукти за кожата.

 

Какви съставки трябва да съдържат кремовете за лице?

Съществува огромно разнообразие от мастни растителни субстанции или стимуланти на кожния метаболизъм, които могат да бъдат включени в естествените подхранващи кремове поради способността им да възстановяват физиологичния баланс на кожата, да предотвратяват загубата на влага и да предпазват кожата от външни агресии:

  • Масло от сладък бадем - получава се чрез пресоване на бадеми и е много богато на олеинова киселина и витамини А и Е. Особено подходящ е при лечение на суха и раздразнена кожа.
  • Маслото от борраджа - откроява се богатството му на олеинова, линолова и линоленова мастни киселини. Употребата му е подходяща при третиране на суха и матова кожа.
  • Масло от шипка - получава се от семената на Rosa rubiginosa. Характеризира се с високо съдържание на линолова и линоленова киселина, които регенерират кожната тъкан, подобряват външния й вид и забавят симптомите на преждевременно стареене.
  • Масло от авокадо - получава се от пулпата на плода и има овлажняващи, защитни и регенериращи свойства, което го прави една от предпочитаните съставки от много производители на натурални подхранващи кремове.
  • Масло от пшеничен зародиш или оризово, царевично или масло от други зърнени култури - освен витамин Е и каротеноиди, съдържа ненаситени мастни киселини и фосфолипиди, което го прави често използван като активна съставка с подхранващо действие в препарати за грижа за суха, набръчкана и отпусната кожа.
  • Масло от шеа - пастообразна консистенция, тази растителна мазнина се получава от семената на Butyrospermum parkii. Богатството му на наситени мастни киселини го прави съставка, особено подходяща като защитен агент срещу агресиите на околната среда. Освен това активира кръвообращението и премахва повърхностните раздразнения.

Всички тези масла също съдържат витамини, антиоксиданти и химични съединения, които действат синергично и стимулират регенерацията на кожата.

 

Естествените козметични продукти могат също да съдържат растителни екстракти с активни съставки, които имат различни благоприятни ефекти върху кожата, като екстракти от невен, червени водорасли, Mimosa tenuiflora, хмел, хвощ, хиперикум, центела азиатска или Prunus africana, наред с много други.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/belleza-natural/ingredientes-cosmeticos-naturales-nutrir-piel_8952