Елдата е зърнена култура, но не житна. Семената ѝ се отличават по форма. Те са с богата хранителна стойност като съдържание на полезни вещества, ниско съдържание на въглехидрати. В елдата няма глутен.

 

В хранителния ѝ профил се включват витамини В6, витамин К, фолиева киселина, ниацин, тиамин и рибофлавин. 


 

Елдата е много популярна здравословна храна заради високото си съдържание на минерали и антиоксиданти. 

 

Най-разпространените минерали в елдата са манган, който е необходим за метаболизма, развитието и растежа, и мед, който е полезен за здравето, когато се консумира в малки количества. Елдата съдържа и магнезий, който може да понижи риска от различни хронични състояния като диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Срещат се и минералите желязо, което предотвратява анемията, и фосфор, който поддържа здрави телесните тъкани.


Сред антиоксидантите, намиращи се в елдата, са рутин и кверцетин. Първият намалява риска от рак и възпалителните процеси в тялото. Той е свързан и с понижено кръвно налягане. Кверцетинът има различни полезни ефекти върху здравето, включително намаляване на риска от сърдечни заболявания и рак. 

 

В проучване на 850 възрастни китайци изследователи установяват, че приемът на елда води до по-ниско кръвно налягане и подобрен липиден профил, включително по-ниски нива на лошия LDL холестерол и по-високи нива на HDL холестерол (добрия холестерол).


Освен тях, елдата съдържа антиоксиданта витексин, полезен за сърцето и D-хиро-инозитол. Последният е вид разтворим въглехидрат, намаляващ нивата на кръвната захар и може да се използва за лечението на диабет. Счита се, че елдата е най-богатият хранителен източник на това съединение.


Освен за предотвратяване на заболявания, елдата може да се консумира за намаляване на излишните килограми, защото засища за дълго време. Това се дължи на протеините и калориите в нея.


Елдата е изключително полезна за консумация заради по-горе изброените причини. Приемът ѝ обаче трябва да се ограничава, тъй като честото ѝ консумиране в твърде големи количества може да доведе до развитие на алергия към елдата. В такъв случай може да се забележат някои симптоми като кожни обриви, подуване, нарушения в храносмилането, а в най-крайните случаи и тежък алергичен шок. Затова консумацията трябва да е умерена и не всеки ден.