Макар дребните минерални бомби на елдата да приличат на житен продукт, тя не е зърнена култура, а е от семейството на лапада. Малките зрънца представляват плода на растението и са наситени с фитохимикали, антиоксиданти, фибри и необходими за човека минерални съединения.
 
Стандартнана порция за едно хранене е 100 г. Спрямо Ориентировъчния дневен прием (ОДП) на Световната здравна организация, 100 г елда съдържат:  343 кал, 13,7% от ОДП; 0 г холестерол; 12 г фибри – 40% ОДП; 1,3 мг манган - 65% ОДП; 231 мг магнезий – 58% ОДП; 1,1 мг мед - 55% ОДП; 347 мг фосфор – 35% ОДП; 2,4 мг цинк - 16% ОДП; 2,2 мг желязо - 12% ОДП;  8,3 мкг селен - 12% ОДП; 7 мг витамин В3 – 35% ОДП; 0,4 мг витамин В2 - 25% ОДП и 0,26 мг витамин В6 - 11% ОДП.
 
Самото изобилие на полезни съединения е достатъчно, за да се привлече подходящо внимание на елдата като суперхрана и множество научни изследвания доказват нейната незаменимост в здравословното меню. 
 
На първо място, елдата съдържа много повече белтъчини от житните зърна и не е дефицитна на лизин като тях. Лизинът е незаменима аминокиселина, която не може да се синтезира в човешкото тяло и е от изключителна важност за организма. Ако е налице дефицит на лизин, страда най-тежко продукцията на колаген – основния структурен белтък на почти всички тъкани – сухожилия, стави, хрущялна тъкан, кожа, кръвоносни съдове и др.
 
Като плод, елдата е богата на фибри – 12 г в 100 г порция. Фибрите са важни за доброто храносмилане и доказано повишават защитата на организма срещу развитието на хипертония, диабет и колоректален рак.
NEWS_MORE_BOX
 
Разнообразието от витамини от В семейството е от полза за облекчаване на стреса, при третиране на тревожност, безпокойство и депресии и подпомага паметта – ефекти, дължащи се на по-активната синтеза на невротрансмитери като серотонин, хормона на щастието. Витамините от В комплекса помагат и за облекчаване на симптомите на предместруален синдром и понижават вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания. Те засилват и изгарянето на мазнини, което ускорява отслабването при консумация 3-4 пъти в седмицата.
 
Елдата се готви бързо и лесно, но трябва да се съхранява във фризер, понеже е склонна към по-бързо гранясване от житните продукти. Зърната могат да се варят или да се смилат на брашно, което е подходящо за печива като диетични хлябове и сладки, но е най-популярно за приготвяне на вкусни и полезни палачинки.