Слънцезащитният крем предпазва кожата от опасните ултравиолетови (UV) лъчи. За да е ефективен, той трябва да разпръсква както вредните UVA лъчи, така и UBV лъчите така, че да не могат да проникнат през кожата.

 

За да се постигне този ефект, растителни съставки като маслото от малини обаче не са достатъчни. Те предпазват частично, но нямат достатъчно силен UV филтър.


 

Проучванията показват, че без филтъра от титанов диоксид, цинков оксид или друга химическа съставка, която доказано разсейва или отразява UV лъчите, нито един крем няма да защитава ефективно кожата.

 

UVB лъчите са свързани с причиняването на рак на кожата, а UVA лъчите могат да я увредят, защото проникват дълбоко в слоевете на кожата и ускорят появата на бръчки. Това прави широкоспектърният слънцезащитен крем по-добър залог за слънцезащита.

 

През последните години някои съставки в слънцезащитните продукти са подложени на по-строг контрол заради съмнения, че причиняват увреждания на кожата и дори рак.

 

Оксибензон, ретинил палмитат и парабените са сред съставките, които будят в най-голяма степен загриженост сред потребителите.

 

Слънцезащитен крем от естествени съставки

 

Натуралните слънцезащитни продукти обикновено не съдържат химически филтър, като парабени, оксибензон, авобензон, октисалат, октокрилен, хомозалат и октиноксат.

 

Повечето естествени слънцезащитни продукти се базират на растителни съставки, които имат способност да отразяват UV лъчите, но съдържат още титанов диоксид или цинков оксид, които са с минерален, а не с химически произход.

 

Рецепта с алое вера и кокосово масло

 

Проучвания показват, че гелът от алое вера може не само да лекува, но и предотвратява изгаряния на кожата.

 

Съставки:

  • 1/4 чаша кокосово масло (слънцезащитен фактор 7);
  • 2 (или повече) с.л. цинков оксид на прах;
  • 1/4 чаша чист гел от алое вера (50 процента или повече);
  • 25 капки масло от орех за аромат и допълнителна слънцезащита;
  • 1 чаша (или по-малко) масло от карите за консистенция.

Комбинирайте всички съставки, с изключение на цинковия оксид и гела от алое вера, в средно голяма тенджера. Оставете ги да се разтопят при средно висока температура.

 

След като сместа се охлади за няколко минути, добавете гела от алое вера.

 

Охладете напълно, преди да добавите цинковия оксид, и разбъркайте добре. Можете да добавите малко пчелен восък за по-лепкава консистенция.

 

Съхранявайте в стъклен буркан на хладно и сухо място. Дози домашен слънцезащитен не е водоустойчив и трябва да се прилага на всеки два часа за най-добри резултати.

 

Освен това седенето на сянка, носенето на слънцезащитно облекло и шапка и избягването на силното слънце в следобедните часове са също така важна част от вашия слънцезащитен план.

 

Източници:

https://www.healthline.com/health/homemade-sunscreen

https://www.cancer.ca/en/prevention-and-screening/reduce-cancer-risk/make-healthy-choices/be-sun-safe/can-the-chemicals-in-sunscreen-cause-cancer/?region=qc

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/