Джинджифилът е едно от ефикасните средства да се справите с парещото гърло. Той има противоправителствено и прочистващо действие. Въглехидрати, захари, диетични фибри, протеини, мазнини, витамините тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин, фолиева киселина и аскорбинова киселина, калций, магнезий,  фосфор, калий, са само част от полезните съставки, които се съдържат в 100 грама джинджифил на прах. 
 
Вкусът на прясно настъргания джинжифил е силно натрапчив и за повечето хора, които не са го опитвали до този момент, ще бъде прекалено странен. Той има парещо действие, което спомага за лечение на болките в гърлото. За да бъде по-вкусен, се приема с мед или лимон.
 
Чаят от джиндифил тонизира и връща защитните сили на организма, които намаляват по време на настинка и грип. Може да настържете един малък резен на ситно, да го запарите за около 10 минути във вода, след което да прецедите течността. Важно е да знаете, че чаят може да стане по-силен и от кафе, ако прекалите с дозата. Затова настъргвайте или варете по малко джинджифил. 
 
Сухият джиндифил, който може да намерите в магазините за ядки и сушени плодове е най-подходящ за времето, в което не сте вкъщи. Слагате си пликчето в чантата и хапвате по малко на всеки час, за да успокоите гърлото си. Единственото е, че парченцата са допълнително овкусени със захар. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Джинджър, мед и лимон - магическа смес
 
Някои го наричат магическото бурканче. То съдържа джинджифил, мед и лимон. Сместа се приготвя както за настинка и грип, така и за ежедневна употреба като силен антиоксидант. За целта взимате едно парче джинджър (с големината на малкия ви пръст), настъргвате го на най-ситната част на рендето. Изстисквате един лимон и всичко това слагате в малко пюрено бурканче, към което прибавяте 4-5 супени лъжици мед. Хубаво е да се държи в хладилник и да се хапва от „магическата“ смес по 3-4 пъти на ден.