Джинджифилът - Zingiber officinale, е растение от семейство Джинджифилови, което много често се използва с кулинарни или лечебни цели. От древността коренът на това растение намира своето приложение в Китайската медицина, както и в Индия.
Джинджифилът може да бъде под формата на прах, да бъде консумиран като напитка, да се дъвче или да бъде приложен по други начини.
Известно е, че джинджифилът има множество полезни функции за човешкия организъм. Голяма част от тях се дължат на основното съединение, което се открива в корена, а именно джинджерол. Той е антиоксидант с противовъзпалителни свойства.
Освен него в джинджифила има и шогаол, парадол, зингерон, терпени, полизахариди, липиди, органични киселини, както и сурови влакна.
В 100 грама суров джинджифил се съдържат:
- 80 калории;
- 8 г въглехидрати;
- 8 г протеин;
- 7 г мазнини;
- 2 г диетични фибри;
- 415 мг калий;
- 2 мг мед;
- 2 мг манган;
- 43 мг магнезий;
- 5 мг витамин С;
- 2 мг витамин B6;
- 7 мг ниацин;
- 34 мг фосфор;
- 6 мг желязо.
Освен изброените, джинджифилът съдържа и малко количество калций, цинк, пантотенова киселина, рибофлавин и тиамин.
Прибавянето на малко количество джинджифил в диетата на всеки човек може да бъде от голяма полза за набавянето на множество необходими за него полезни нутриенти.
Приемът на джинджифил е от полза при гадене. В много от случаи растението може дори да помогне на бременните жени да се справят с тяхното сутрешно гадене. Редица проучвания подкрепят това твърдение.
Отбелязано е още, че джинджифилът е също толкова ефективен, колкото определен вид медикамент за справяне с гадене и повръщане по време на бременност. Освен това при прием на джинджифил възможните странични ефекти са много по-малко в сравнение с тези при лекарствена терапия.
По данни от изследване, в което са включени група моряци, често страдащи от кинетоза - по-позната още като морска болест или болест на пътуването, специалисти установяват, че хората, които приемат джинджифил на прах, имат по-редки позиви за повръщане и поява на студена пот от тези, които не консумират джинджифил.
Източник:
https://ghanaweb.com/