Сокът от червени боровинки може да бъде от полза в борбата с нарастващата антибиотична резистентност, като се намали рискът от инфекции на пикочните пътища, съобщават изследователи. 
 
Експертите в областта на инфекциозните заболявания се събират заедно, за да обсъждат основните проучвания. Целта е да се открият нови пътища за предотвратяване и лечение на често срещани инфекции като тези на пикочните пътища
 
Във фокуса на експертите попада проучване на водещи лекари от САЩ и Канада, от данните на което става ясно, че ежедневната консумация на чаша сок от червени боровинки може да бъде ефективен начин за борба с тези инфекции чрез хранителния режим. 
 
В резултатите на въпросното проучване се посочва, че намаляват близо 40% от симптомите при инфекции на пикочните пътища сред жените. Те са консумирали по една чаша от 240 мл дневно. 
 
Тези инфекциозни заболявания са втората най-честа причина за предписание на медикаменти в световен мащаб. Поради увеличените случаи на антибиотечна резистентност сред някои жени обаче, стандартните терапии не работят и са необходими алтернативни подходи. 
NEWS_MORE_BOX
 
Специалисти обръщат внимание, че антибиотичната резистентност е сериозен проблем, който може да се превърне в по-голяма заплаха за здравето и живота ни дори и от рака
 
Според д-р Калпана Гупта, професор по медицина в Бостънския университет в САЩ, 50% от жените ще бъдат засегнати от инфекции на пикочните пътища поне веднъж в живота си. Те са и голяма тежест, тъй като засягат начина им на живот, включително дните, които прекарват в леглото, отсъствието от работа и сексуалното им здраве. Жените са засегнати и от страничните ефекти на антибиотиците, които приемат, включително проблеми със стомаха
 
Гупта провежда проучване сред 322 жени, които приемат сок от боровинки в продължение на 6 месеца. От неговите данни става ясно, че при 185 от тях се наблюдава с 30% намален прием на антибиотици за лечение на инфекции на пикочните пътища, пише още DailyMail.