Червените боровинки са предпочитани в кулинарията, но те притежават и редица полезни качества за здравето ни.

Тези малки плодове носят титлата суперхрана, поради високото съдържание на антиоксиданти в тях.

Възможните ползи за здравето от консумацията на боровинки включват понижаване на риска от развитието на инфекции на пикочните пътища, предотвратяване на някои видове рак, подобряват функцията на имунната система, намаляват кръвното налягане и др.

Червените боровинки са богати на витамини и хранителни вещества. Те са добър източник на витамин С, фибри и витамин D.

Плодовете съдържат също витамин К, манган и голям набор фитонутриенти, естествено срещащи се растителни химикали, които помагат да подпомогнат за предпазването на организма от вредните свободни радикали и оказват противовъзпалително действие.

Сред най-разпространеното приложение на боровинките е използването им при инфекции на пикочо-половите пътища.

Високото ниво на проантоцианидини ( PACS ) в боровинките, помага за намаляване на сцеплението на някои бактерии към стените на пикочните пътища, което от своя страна отстранява възникналите инфекции.

 

NEWS_MORE_BOX


Някои данни показват, че полифенолите в боровинките могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания ( ССЗ ), като предотвратят тромбоцитните натрупвания и намалят кръвното налягане.

Според други, боровинките са полезни в превенцията срещу рак, а също и забавят туморното развитие при вече възникнал такъв.

От боровинките можете да се възползвате и за подобряване на орално здраве, тъй като плодовете потискат бактериите.Те влияят благоприятно, както върху зъбите, така и върху венците.