Черният сусам е богато на хранителни вещества маслодайно семе, което от хилядолетия се добива от растението Sesamum indicum.

 

Сусамовите семена растат в различни цветове, включително нюанси на черно, кафяво, кафяво, сиво, златисто и бяло. Въпреки че се добива предимно в Азия, черния сусам е популярен по целия свят заради ползите, които носи за здравето.


 

Семената на черния сусам са богати на хранителни вещества. Само 18 грама или 2 супени лъжици от него съдържат:

  • Калории: 100
  • Протеин: 3 г
  • Мазнини: 9 г
  • Въглехидрати: 4 г
  • Фибри: 2 г
  • Калций: 18% от препоръчителния дневен прием
  • Магнезий: 16% от препоръчителния дневен прием
  • Фосфор: 11% от препоръчителния дневен прием
  • Мед: 83% от препоръчителния дневен прием
  • Манган: 22% от препоръчителния дневен прием
  • Желязо: 15% от препоръчителния дневен прием
  • Цинк: 9% от препоръчителния дневен прием
  • Наситени мазнини: 1 г
  • Мононенаситени мазнини: 3 г
  • Полиненаситени мазнини: 4 г

 

Черният сусам е особено богат източник на калций и магнезий, които предпазват от сърдечни заболявания и регулират високото кръвно налягане.

 

Някои от микроелементите в черния сусам - по-специално желязото, медта и мангана - са важни за регулиране на метаболизма, за функционирането на клетките и имунната система, както и за циркулацията на кислород в тялото.

 

Сусамовото семе е добър източник на здравословни мононенаситени и полиненаситени мазнини, които също помагат да се намали риска от сърдечни заболявания.

 

Небелените сусамови семена обикновено са по-хрупкави и по-силни на вкус, в сравнение с по-меките, бели семена от сусам с премахната обвивка. Двата вида сусам – белен и небелен, имат някои значителни разлики в хранителната си стойност.

 

1 супена лъжица (9 г) небелен сусам съдържа:

  • Калций 88 мг
  • Желязо 1 мг
  • Калий 42 мг
  • Мед 0,37 мг
  • Манган 0,22 мг

1 супена лъжица (9 г) белен сусам съдържа:

  • Калций 5 мг
  • Желязо 0,5 мг
  • Калий 30 мг
  • Мед 0 0,11 мг
  • Манган 0,12 мг

Някои полезни растителни химикали в сусамовите семена, като лигнани, се намират в големи количества във външната обвивка на семената. Следователно, небеленият черен сусам съдържа повече лигнани, отколкото олющените бели семена.

 

Освен това семената от бял и черен сусам се различават по съдържанието на полезни растителни химикали, аминокиселини и антиоксиданти. Черният сусам е по-богат от белия на лигнани и някои полезни ненаситени мастни киселини.

 

Редовният прием на черен сусам може да намали окисляването в тялото, да подобри кръвното налягане и да осигури антиоксиданти и други растителни химикали, които помагат в борбата с рака.

 

Как се използва черният сусам?

 

Семената на черния сусам могат лесно да се поръсят върху салати, зеленчуци и ястия с юфка и ориз. Те могат да се добавят и като хрупкава поръска, например върху риба, питка, картофи или баница.

 

Семената от черен сусам могат да бъдат смлени в млечна или таханова паста. Считат се за безопасни, но в някои случаи могат да причинят алергична реакция.

 

Източник:

https://www.healthline.com/nutrition/black-sesame-seeds-benefits