Рожковът е бобово растение, което расте предимно в Средиземноморските области – Португалия, Испания, Сардиния и Сицилия. Тези дървета влизат в период на плододаване след шестата си година, а след дванадесетата могат да дават до 50 кг плод на година. Плододаването може да продължи до 100 години.

 

Рожковът се е използвал като подсладител още от древни времена. В шушулките му са открити големи количества захари. Те се берат след узряване, изсушават се и се стриват. Полученият прах всъщност е брашното от рожков. То може да се използва по много начини – вместо какао в млякото и сладкишите, в сместа за бисквитите, за направа на домашен шоколад и т.н.


 

В последните няколко години брашното от рожков набра популярност като био продукт, по-здравословна алтернатива на какаото. Това е така, тъй като в какаото се съдържа много кофеин и е доста калорично. За разлика от него рожковът е около 60% по-нискокалоричен. Освен това в него се откриват високи нива на калций, желязо, както и витамин А и витамини от група В. Освен това не съдържа глутен и е източник на други минерали като магнезий, желязо, мед, никел, манган и хром.

 

От рожков се прави дори и сок, а семената се използват в козметиката. Рожков на прах или на парченца се използва като заместител на шоколада. Има данни, че този продукт помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.

 

Наистина рожковът придоби популярност като заместител на какаото. Ако говорим за шоколадовия цвят, който придава на сладкишите – да. Но за аромат – не съвсем. Това са два различни продукта. За това често се използват и паралелно. Приготвянето на бисквити и други сладкиши с рожков са изключително подходящи за деца – изглеждат както всеки един какаов сладкиш, но нямат възбуждащият ефект на какаото, а също и калориите, които то носи.

 

В кулинарията най-ценен е изключително сладкият вкус на продуктите от рожков. Те се прилагат като заместители не само на какаото, но и на захарта. Рожковът се използва като естествен и безвреден сгъстител и консервант, познат като Е410.