Наблюдава се все по-засилен интерес към био производството на вино. Различното при приготвянето му е, че се използват био плодове, процес и начин на съхраняване.

 

 


Натуралната напитка се произвежда от грозде или други плодове, които са отгледани по естествен начин и обработени, без участието на изкуствени или синтетични химически консерванти, цветове или подсладители.

 

 

Има различни стандарти за различните видове био вино. Например 100% био вино означава, че то се прави изцяло от биологично отглеждано грозде или плодове и без използването на синтетични химикали във всеки последващ етап на преработка или съхраняване.

 

 

Био вино. Според стандарта 25% от суровините (грозде или други плодове), използвани при приготвянето му, трябва да са био. Виното може да съдържа до известна степен химически вещества, като сулфити или серен диоксид.

 

 

Вино, произведено от био грозде (или друг плод). В този случай, най-малко 70% от използваните суровини при приготвянето на напитката трябва да бъдат сертифицирани като био. Също така може да съдържа сулфити в допустими граници.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Смята се, че ползите за здравето от консумацията на био вино са свързани с регулиране на кръвното налягане, поддържане на сърдечното здраве, по-добър метаболизъм, повишаване на имунитета.

 

 

Друг съществен плюс на био продуктите е, че ни предпазват от прием на вредни химикали, поради натуралното си съдържание.

 

 

Според експерти използването на био вина трябва да бъде насърчавано, тъй като са щадящи околната среда. Това е и другото основно предимство на био земеделието, при което не се използват вредни химикали.

 

 

Като основен недостатък на продукта може да се приеме запазването и стабилизирането му. Ако той не съдържа никакви химически консерванти или сулфити, следователно и срокът му на годност е твърде кратък – само няколко седмици. Именно поради тази причина по-голямата част от производителите използват поне малко количество консерванти и сулфити при приготвянето на био виното.