Експерти твърдят, че няма категорични доказателства, че био шоколадът е по-добър за околната среда, в сравнение със стандартните подобни продукти. 
 
Според изследователи от Оксфордския университет био земеделието помага на дивата природа, застрашена от интензивното селско стопанство в развитите страни. Фокусът на учените е насочен към малкото останали девствени територии на земята, които могат да бъдат унищожени заради култури като какаото и бананите
 
Тази земя е по-вероятно да дава убежище на диви растения и животни, когато е необработваема. За изграждането си дори био фермите се нуждаят от територии, което прави био шоколадът не чак толкова еко продукт, колкото си мислим. 
 
Линдзи Търнбъл от Катедрата, която се занимава с изследване на растенията към Университета в Оксфорд, Великобритания, обяснява, че са необходими допълнителни проучвания по отношение на въздействието на селското стопанство в тропическите и субтропическите региони. 
 
Бананите и шоколадът са двата най-популярни био продукта на европейския пазар. Засега обаче учените не могат да кажат дали те носят ползи за околната среда. Изводите са направени на база на данни от почти 100 проучвания на различни ферми, намиращи се в дивата природа.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Като цяло, във фермите, произвеждащи био продукти, които обикновено отглеждат културите си без пестициди, изкуствени торове и различни интензивни земеделски техники, има с 34% повече видове растения, насекоми и птици, в сравнение с обикновените ферми. В някои случаи процентът дори може да стигне до 43.
 
Био фермите обаче носят други ползи като намаляване употребата на токсични пестициди.