Домашно приготвената храна за голямото бебе, като пюрета и ястия, които се включват в режима му според възрастта, се отразяват много по-добре на организма му в сравнение с готовите продукти, коментират западни диетолози.


Няма нищо чудно в това, че бебето показва предпочитание към специализираните био храни за деца, смята Мелиса Халас-Лаянг, диетолог и нутрилог, работещ от десетилетие в насока здравословно хранене и хранене при диабет и затлъстяване при децата.


Био храната за бебето или приготвената у дома с природосъобразно отгледани продукти не съдържа консерванти, химикали, пестициди, антибиотици, растежни хормони и други вещества, които се използват или попадат в съдържанието на продуктите на масовото производство.


Био храните съдържат по-малко количество пестициди. Имунната система на детето до 6-годишна възраст не може да се справи с токсични елементи в пестицидите, което нанася щети на организма в дългосрочен план. Смята се, че те носят риск от развитие на болест на Паркинсон, ракови заболявания, загуба на бременност, вродени дефекти.


Консервантите, захарта и съставките, придобити по генно-модифициран път, не бива да присъстват в храната на детето. Ограничаването на захарта предпазва от натоварването на детския организъм излишно с „кухи калории“. Отдавна е известно, че както тя, така и консервантите влияят на биохимичните процеси в организма и дейността на мозъка, което се отразява на поведението.


Полезни за имунитета му са пробиотиците, за развитието на мозъка - холинът (Витамин В4).


И докато за пробиотиците сме чували доста – за бифидо и лактобактериите в киселото мляко - за витамин В 4 се знае малко.


Недостигът на холин в организма също може да бъде причина за умора, раздразнителност и неспособност за концентрация и запомняне. Дефицитът на витамина се отразява на състоянието на черния дроб и артериите и често води до необяснимо напълняване.


Холинът се съдържа в пресните зелени листни зеленчуци, пшеничения зародиш, яйчния жълтък.


Изсушените плодове, например, са за предпочитане пред консервираните, тъй като в тях се запазва по-голямо количество полезни вещества - полифеноли, витамини и минерали, всички те изключително необходими за растящия организъм. Така, че използването им вместо компотите при направата на домашни сладкиши е много по-удачен вариант.