Био маслото от смирна е полезно за здравето поради антимикробните си, противогъбични, стимулиращи, газогонни, антисептични, детоксикиращи, имуностимулиращи, противовъзпалителни и др. ценни свойства.

 
Етеричното масло се извлича от смола от смирна. В древна Гърция са го използвали за лечение на рани. 
 
Сред основните съставки на маслото са алфа пинен, лимонен, евгенол, крезол, оцетна киселина, мравчена киселина, сескитерпени и др.
 
Има положително действие за облекчаване на спазми и мускулни контракции. 
 
Поради антимикробните си и противовирусни свойства маслото от смирна е полезно срещу различни заболявания, хранително отравяне, кашлица и настинка, паротит, морбили, варицела. Използването му не води до намалена функция на черния дроб, неправилно функциониране на храносмилането и други странични ефекти, които могат да възникнат вследствие употреба на антибиотици, поясняват експерти. 
 
Употребата на маслото от смирна има тонизиращ и стимулиращ ефект и подпомага дейността на мозъка, нервната и храносмилателната системи. 
NEWS_MORE_BOX
 
Стимулира и кръвообращението и осигурява правилното снабдяване на тъканите с кислород, което е полезно за метаболизма, както и за засилване на имунната система. 
 
Етеричното масло помага и за облекчаване на кожни проблеми, като екзема, трихофития, сърбеж и др. Повлиява благоприятно кожни инфекции и обриви. 
 
Смята се, че има положително действие и за нормализиране на менструалния цикъл. 
 
Прекалената употреба на маслото може да има токсични ефекти. Не се препоръчва да се използва от бременни жени, тъй като стимулира маточната контракция.