Производството на био билки изключва използването на синтетични торове и пестициди. Затова те не съдържат токсични, вредни за здравето, съставки, откривани при някои традиционно отглеждани билки. 

 
Билките са източници на антиоксиданти. Био магданозът, кориандър, мащерка, риган и други, съдържат флавоноиди и етерични масла, които помагат за поддържането на здравето и намаляването на риска от развитие на ракови и сърдечносъдови заболявания. 
 
Според експерти редовната употреба на био билки помага за понижаване нивото на „вредния“ LDL холестерол, което предпазва от образуването на атеросклеротични плаки, получаване на инфаркт и инсулт. 
 
Използването на био билки допринася за повишаването на имунитета и защитните сили на организма срещу грип, настинки, инфекциозни заболявания. 
 
Добавянето на био билки в ежедневното хранително меню помага и за намаляването на мазнините и излишните килограми. Ефектът им се обяснява с въздействие върху метаболитните процеси в организма.
NEWS_MORE_BOX
 
Сред билките, полезни за отслабване, са зеленият чай, джинджифилът, копривата, растения, съдържащи капсаицин. Съставката подобрява храносмилането и има положителен ефект за изгарянето на мазнини. 
 
Ароматът на био билки има успокояващо действие и помага при потиснатост. Вдишването на канела или карамфил, например, освежава и повишава настроението. 
 
Био билките се използват и в козметиката, в продукти за почистване и поддържане на кожата здрава и красива, както и за забавяне появата на бръчки.