Питейната вода може да съдържа природен флуорид или изкуствено добавен такъв с цел подобряване качеството на водата. Въпреки това, употребата му е силно противоречива и в по-високи концентрации може да е опасен за здравето
 
Според Световната здравна организация (СЗО) нивата на флуорид над 1,5 милиграма на литър вода са опасни за здравето. За филтрация на водата досега се използват скъпоструващи технологии, като такива на базата на обратна осмоза, електролиза и йонен обмен, които обаче имат променлив успех при големи водни тела. 
 
Химикът Малайрайн Синганан от Президентския колеж на Ченнай, Индия предлага използване на Tridax procumbens, популярна билка в Индия, като биологичен абсорбент на флуорид. Това растение вече е използвано за извеждане на токсични тежки метали от питейна вода. Той разяснява, че ако тъканта на растението бъде натоварена с алуминиеви йони и през нея минава вода със завишено флуоридно съдържание, при температура от 27º по Целзий, самото растение ще задържа замърсителя без нужда от допълнителен контрол. Неговите лабораторни изследвания са обещаващи – за три часа филтърът премахва над 98% от флуоридите във водата.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Този евтин метод може да се превърне в масова практика, понеже е лесен и бърз начин за пречистване на водата. Според индиеца билката би могла да се продава във всеки магазин за домашни потреби. След употреба билката свободно може да се изхвърля без да замърсява околната среда.