Традиционната китайска медицина включва различни методи на лечение като масажи, акупунктура или диета, но най-често използвания и един от най-ефективните е лечението чрез билки.

 

Билколечението и хербологията стоят в основата на изграждането на традиционната китайска медицина.


 

Приемът на отделни видове билки е много добър метод за поддържане на доброто здраве на човек, но истински полезни при превенция и справяне със заболявания са различните комбинации според китайските методи за билколечение.

 

Въпреки всички налични позитиви от приема на билки, консултацията с лекар специалист е препоръчителна, тъй като той би могъл да насочи пациента към най-подходящите за него продукти.

 

Правилните билки, най-оптималния начин на прием, както и адекватната им доза водят до най-добрите резултати.

 

Някои често срещани билкови комбинации според традиционната китайска медицина са нефритовото предно стъкло или още наричано Ю Пинг Фън Сан, смес от джинджифил, куркума и канела, Гуй Джи Танг и Ин Цяо Сан.

 

Името нефритово предно стъкло идва от буквалния превод на английски език. Рецептата включва прахообразните форми на корен от астрагал, корен от силер и коренище на Atractylodes, което е род азиатско цъфтящо растение от семейство слънчогледови.

 

Тази комбинация от билки е много традиционна и се използва от дълги години в Китай. Основно се прилага за укрепване на имунната система и защита на тялото от вирусни и бактериални инфекции.

 

Много познати билки, които също се използват в традиционната китайска медицина, са джинджифил, който има антибактериално и антивирусно действие, както и куркума и канела, които имат добро противовъзпалително действие и съдържат много антиоксиданти.

 

Тяхната консумация може да бъде под формата на чай, като за по-добър вкус е възможно добавянето на мед и/или лимон.

 

Гуй Джи Танг е комбинация от билки, които се препоръчват при настинка и грип със симптоми като студени тръпки, болки в тялото, ясно течение от носа и леко изпотяване. С нейна помощ се облекчават болките в тялото, стимулира се изпотяването и предизвиква деконгестантно действие.

 

По време на това лечение се препоръчва пациентите да пият много топли напитки. Рецептата за Гуй Джи Танг включва канела, корен от бял божур, пресен джинджифил, Китайски червени фурми или плод от хинап, корен от женско биле и пчелен мед.

 

Ин Цяо Сан се препоръчва за настинки с лека треска, втрисания и леко възпалено гърло. Рецептата включва цветя от орлови нокти, листа от мента, ферментирала соя или нато, форзиция, бамбукови листа, ядлив репей и корен на цвете от балон.

 

Тази комбинация от билки понижава чувството на жажда, втрисанията и облекчава възпаленото гърло.

 

Източници:

www.healthline.com